Беате Чепе
Беате Чепе / Guliver/Getty Images
Германската неонацистка Беате Чепе бе призната за виновна за 10 убийства в Германия и осъдена на доживотен затвор, предадоха световните агенции. Решението бе взето в края на дело, продължило пет години. Случаят обаче бе белязан от скандали и проблеми, отбелязва Франс прес.

Съдът освен това лиши Чепе от правото да поиска условно освобождаване след 15 години, прекарани в затвора. Подобно нещо й бе отказано заради особената сериозност на престъпленията, в които тя е участвала.

Петима съдии от мюнхенски съд взеха решението за вината на 43-годишната Чепе. Те казаха, че тя е виновна за участие в 9 ксенофобски убийства и в убийството на полицайка. Престъпленията са извършени в периода 2000-2007 г. Повечето от жертвите са турци или от турски произход. Има и една гъркиня. Повечето от жертвите са дребни търговци.
Беате Чепе ще обжалва постановената ѝ доживотна присъда, заяви нейният адвокат Волфганг Хер, цитиран от ДПА. След като бъде подадено, обжалването трябва да бъде разгледано от Федералния съд в Карлсруе.

Разкритието, което разтърси Германия

Подсъдимата бе единствената оцеляла от трио неонацисти, произхождащи от бившата комунистическа ГДР и нарекло се Националсоциалистическа нелегална група. Чепе бе обвинявана също така, че е замесена в два атентата срещу представители на чужди общности в Германия и в 15 обира на банки. Прокуратурата каза, че тя е предоставила важна логистична подкрепа на двамата си съратници и е управлявала финансите на триото, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в нелегалност.

В триото, от което Беате Чепе единствена е останала жива, влизаха още Уве Мундлос и Уве Бьонхарт. През ноември 2011 г. двамата мъже бяха намерени мъртви при опит да бъдат арестувани от полицията. Разследващите смятат, че те са се самоубили или че единият от тях е убил другия и после се е самоубил.

Беате Чепе
Guliver/Getty Images

Делото включваше 437 дни съдебни заседания, досие от 300 000 страници, 15 адвокати на защитата, 750 свидетели, над 50 експерти и близо 80 конституирани като граждански страни.

Случаят разтърси дълбоко Германия и извади на яве проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване. Случаят извади на яве и подценяваната опасност на германските крайнодесни мрежи. Случаят постави правителството в неудобна позиция, защото предполагаемите убийци са действали години наред, без да бъдат обезпокоени.

Германия започна тежък процес срещу неонацисти

Семействата на жертвите бяха набедени първоначално за виновни. Някои от близките на жертвите свидетелстваха по време на процеса срещу Чепе, че са били обект на подозрение от страна на полицаите, които мислели, че убийствата са резултат от уреждане на сметки между трафиканти на дрога или че са извършени във връзка с пране на пари. Освен това преди края на разследването се оказа, че важни документи са били унищожени. Германска парламентарна комисия проучи всички тези пропуски на полицията и на съдебната система. Тогавашният председател на Бундестага дори спомена за "безпрецедентно историческо бедствие" и разкритикува "масовия провал на властите".
Процесът освен това се забави по процедурни причини, а основната обвиняема се опита да спечели време като се отказа от трима от адвокатите си и накрая нае двама други адвокати.

Запазила дълго време мълчание, Беате Чепе най-накрая проговори, първо в писмо, прочетено от адвокатите й, а след това на два пъти директно. "Моля ви, не ме осъждайте за нещо, което не съм искала, нито извършила", каза тя в заседателната зала.

Германски медии представяха Чепе като въплъщение на злото. В съда тя отрече да е била замесена в подготовката и в поръчителството на атаките. Тя каза, че нямала смелост да изостави двамата си съратници, извършители на убийствата. Но обвинението отхвърли нейните твърдения и каза, че напротив тя активно е участвала в замислянето на тези ксенофобски престъпления. Прокуратурата я определи като "студена и пресметлива" и каза, че "за нея човешкият живот не играе никаква роля".

Беате Чепе се предаде в полицията на 8 ноември 2011 г. - четири дни след смъртта на съратниците си, с които тя последователно е имала връзка.

Беате Чепе влязла в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници в началото на 90-те години на миналия век в център за млади хора. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 г. тримата били набелязани от вътрешното разузнаване и е принудени да преминат в нелегалност. Тогава Чепе скъсала връзки с роднините си.

По делото имаше още четирима подсъдими, заподозрени, че са оказали логистична подкрепа на триото. Единият от тях, Ралф Волебен, получи 10 години затвор за доставка на оръжие, използвано от убийците за поредицата убийства. Вторият, Холгер Г., получи три години за подкрепа на терористична организация. Третият, Андре Е., получи две години и шест месеца затвор по същото обвинение. Четвъртият, Карстен С., който е бил непълнолетен към момента на извършване на престъпленията, получи три години в център за задържане на младежи за подпомагане на убийците в девет от престъпленията, съобщи ДПА.

Беате Чепе
Guliver/Getty Images

БТА