Разкритието, което разтърси Германия
Разкритието, което разтърси Германия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Това разкритие разтърси Германия: чрез кодирани послания в малки обяви и тайни съобщения и символи в писма германски затворници са изградили неонацистка мрежа. Те са търсили контакт с предполагаемата терористка Чепе.

Кратка обява в списание за мотори се оказва ключът към едно разтърсващо разкритие. На 20 октомври 2012 в германското "Biker News" е публикувана информация за нова помощна организация за затворници неонацисти. Като дата на основаването й е посочен 20 април 2012 - особено значима за неонацистите, които на този ден празнуват рождението на Хитлер. В обявата се споменава и за засилените проверки на пощенските пратки в затвора Хюнфелд в източната част на провинция Хесен.

Информацията веднага привлича вниманието на хесенските власти. И те тръгват по следите на хората, публикували обявата. След няколкомесечно разследване става ясно, че зад организацията, описваща се като инициатива в помощ на семействата на "кафявите затворници", се крие неонацистка мрежа, оперирала от затвори в провинция Хесен - чрез кодирани послания в обяви, тайни съобщения и символи в писма. В хода на разследването е установено, че някои от символите в писмата и бележките са забелязани и като татуировки по телата на някои от затворниците.

За да не се повтарят грешките

Според информации на медиите, неонацистката мрежа е търсила контакт с Беате Чепе, предполагаемата терористка от групировката "Националсоциалистически нелегални" (NSU). Бил е установен и контакт със затворници от други провинции.

Заподозряните членове на "кафявата помощна организация" междувременно са преместени в други затвори и контактите помежду им са прекъснати. Със случая се занимава специална оперативна група, включваща представители на правосъдието, областната криминална служба и Службата за защита на конституцията.

"В наказателното дело в никакъв случай не искаме да повторим грешките, допуснати от силите за сигурност по отношение на престъпните деяния на групировката "Националсоциалистически нелегални"", заяви пред вестник "Билд" Йорг-Уве Хан, министър на правосъдието на Хесен. "С всички средства на правовата държава ще пресечем опитите на затворници с дясно радикални убеждения да създават свои мрежи и нови организационни структури", каза министърът.

Зверствата на NSU

Групировката "Националсоциалистически нелегални" е отговорна за поредицата убийства на имигранти в Германия - убийства в стил екзекуция на девет мъже от турски и гръцки произход и една полицайка, както и за бомбени нападения и обири на банки. Престъпленията са извършени между 2000 и 2007 г., но извършителите им са разкрити с голямо закъснение, което предизвика остри критики към службите за сигурност в Германия.

Следващата седмица в Мюнхен започва процесът срещу Беате Чепе - предполагаемата съучастничка в убийствата, извършени от групировката, и срещу четирима от предполагаемите помощници на групировката.