Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха днес кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внесат номинацията му в Централната избирателна комисия (ЦИК), предадоха АП и ТАСС. Това стана на събрание в Москва в присъствието на представители на градската избирателна комисия.
 
"Всичките 742-ама участници в събранието гласуваха "за", против бяха нула, въздържали се - нула", каза Иван Жданов, юрист на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията.
 
Тв звезда ще се кандидатира за президент на Русия (СНИМКИ)
 

БГНЕС


По думите му Навални и упълномощени от него лица ще внесат още днес в ЦИК документите за издигането му за кандидат. Самият опозиционер бе казал, че днес ще се състоят събрания на избиратели в 20 руски града, на които ще бъде подкрепена неговата кандидатура, съобщи ТАСС.
 
Човекът, който иска да свали Путин

Алексей Навални е най-опасният противник на президента Владимир Путин, но няма право да се кандидатира в избори заради влязла в сила присъда по криминално дело, смятано за политически мотивирано, допълва АП. Той би могъл да стане съперник на Путин на изборите през март догодина, ако за него бъде направено изключение или присъдата бъде отменена.
 

БГНЕС


Кампанията на Навални въодушеви хората в най-отдалечените кътчета на Русия, но почти сигурният победител на изборите е Путин, който има 80% одобрение на национално равнище, отбелязва АП.
 
Путин омбисля дали да се кандидатира за президент през 2018 г.

Според руското изборно законодателство, за да бъде регистриран един независим кандидат (какъвто е Навални), той трябва да събере поне 300 000 подписа на избиратели. Срокът за внасяне в ЦИК на списъците с подписите е от 27 декември до 31 януари.
 

БГНЕС


Навални каза днес, че е убеден, че ще спечели, ако участва в изборите, и прикани привържениците си да бойкотират вота, ако властите откажат да ги регистрират.
БТА