/ Gulliver/Getty Images, архив
Джихадистките нападения бяха извършени през 2017 г.
Приключи процесът срещу трима мъже, заподозрени, че са замесени в два джихадистки атентата, отнели живота на 16 души в Каталуния през август 2017 г., съобщи Франс прес.
Мохамед Шемлал и Дрис Укабир са съдени по обвинение в принадлежност към групировка, извършила нападение, а третият обвиняем, Саид Бен Яза, е заподозрян, че си е сътрудничил с групировката.

Съдът, който чу показанията на над 200 свидетели, предстои да обяви решението си, което може да стане след няколко седмици.

"Не знаех какво ще стане в Барселона или в Камбрилс", заяви днес 23-годишният Шемал в заключителното си изявление.

"Не споделям екстремистките идеи на Даеш", добави той. Прокуратурата иска той да бъде осъден на 41 години затвор. Шемал бе ранен при инцидентен взрив на експлозиви, които групировката е подготвяла с цел извършване на атентати.

Дрис Укабир, който е наел използвания от нападателите автомобил, каза, че не си е представял, че той ще бъде използван, за да бъдат умишлено прегазени хора. Укабир може да бъде осъден на 36 години затвор.

Прокуратурата поиска 8 години лишаване от свобода за третия обвиняем.

Атентатите, за които пое отговорност "Ислямска държава", бяха извършени на 17 и 18 август 2017 г. в Барселона и в намиращия се на 100 км на юг курорт Камбрилс. И при двете нападения бяха прегазени хора с автомобили, при което загинаха 16 души и бяха ранени 140.

Шестимата преки извършители на атаките бяха убити от полицията.
БТА