Евгений Пригожин
Евгений Пригожин / БТА
Евгений Пригожин, основател на руската наемническа група "Вагнер", обвини неуточнени длъжностни лица, че умишлено отказват на бойците му достатъчно боеприпаси в контекста на продължаващото съперничество между него и част от руския елит, предаде Ройтерс.

Някогашният предприемач в сферата на кетъринга Пригожин, който преди избягваше публичността, от началото на войната в Украйна преди година има все по-публична роля в руската политика, посочва агенцията, подчертавайки, че неговата група "Вагнер" е начело на продължаващата от месеци битка за град Бахмут в украинската Донецка област.

В седемминутно аудиопослание от днес очевидно ядосаният и емоционален Пригожин заяви, че от него се изисква "да се извини и да се подчини", за да осигури боеприпаси за войските си.

САЩ са предупредили Москва, че Байдън ще посети Киев

Говорейки на моменти с повишен тон и на моменти с обидни фрази, той каза: "Не съм в състояние да разреша този проблем, въпреки всичките ми връзки и контакти."

Пригожин заяви, че военното производство на Русия в момента е достатъчно за снабдяване на войските, които се сражават на фронта, и че трудностите с доставките, които изпитват неговите бойци, са резултат от умишлени решения.

"Тези, които ни пречат да спечелим тази война, съвсем пряко работят за врага", каза той.

Джо Байдън пристигна на изненадваща визита в Киев (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на конфликта Пригожин публично е във вражда с генералите и служителите на Кремъл, обвинявайки ги в недостатъчно усърдие при провеждането на кампанията срещу Киев. Най-остро той критикува министерството на отбраната, което обвинява, че се опитва да присвои заслугите за постиженията на “Вагнер“ на бойното поле.

В аудиопосланието си Пригожин заяви, че неуточнените лица, които обвинява за недостига на боеприпаси, "ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии" и изпращали роднините си на почивка в Дубай, популярна дестинация за руския елит.

Навални: Военното поражение на Русия в Украйна е неизбежно


Миналата седмица Белият дом заяви, че групата "Вагнер" е дала повече от 30 000 жертви след нахлуването на Русия в Украйна, като около 9 000 от тях са убити по време на бойните действия.

Около 90% от убитите в Украйна от декември насам са с присъди, заяви Вашингтон, напомняйки с това за вербуването от Пригожин на затворници за участие в бойните действия.
Пламен Йотински/БТА