Съединените щати са предупредили Москва часове преди изненадващо пътуване на президента Джо Байдън до Киев, за да се избегне всякаква възможност за конфликт, заяви високопоставен съветник в Белия дом.

"Уведомихме руснаците, че президентът Байдън ще пътува до Киев. Направихме го няколко часа преди заминаването му с цел деконфликтиране", заяви пред репортери съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, който придружаваше президента по време на пътуването.

Джо Байдън пристигна на изненадваща визита в Киев (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Поради деликатния характер на тези комуникации няма да навлизам в това как те реагираха или какъв беше точният характер на нашето съобщение", продължи той.

Байдън напусна военновъздушната база "Андрюс" в ранните часове на неделя. Служителите на Белия дом обаче заявиха, че все още не могат да разкрият как Байдън е стигнал до украинската столица.

Съливан заяви, че пътуването "е изисквало оперативни и логистични усилия в областта на сигурността от страна на професионалисти от цялото правителство на САЩ, за да се предприеме това, което по своята същност е било рисково начинание, и да се постигне управляемо ниво на риск".

Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

"Разбира се, все още имаше и има риск в подобно начинание и президентът Байдън смяташе, че е важно да направи това пътуване."
БГНЕС