Президентът на Беларус похвали Русия за операцията й в Грузия
Президентът на Беларус похвали Русия за операцията й в Грузия / снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко похвали Русия за начина, по който е осъществила операцията си в Грузия, предадоха световните агенции.

"Дмитрий Медведев прояви мъдрост пред агресията на съседната държава. Това беше спокойна, тиха реакция, която доведе до установяване на мир в региона за дълго време. Нещата бяха извършени много акуратно и красиво", заяви Лукашенко в Сочи на среща с руския президент Дмитрий Медведев.

"Когато чувам западните държави и американците да обсъждат тази тема мисля, че те са недалновидни в критиката си към Русия", добави Лукашенко.

Преди седмица руският посланик в Минск Александър Суриков остро упрекна беларуските власти за това, че не оказват публична подкрепа за руската военна операция в Грузия.

"Не разбираме защо беларуските власти мълчат", каза Суриков. Той припомни, че руската дипломация е подкрепяла Беларус, която често е критикувана в чужбина.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че до края на годината стокооборотът между Русия и Грузия ще надвиши 30 милиарда долара. Това означава, че стратегическите отношения между двете ни страни се развиват, подчерта той.

"Има много проекти в двустранното сътрудничество", отбеляза Медведев.

Русия и Беларус ще сключат наесен споразумение за създаване на единна система за противоракетна отбрана, съобщи помощникът на руския президент Сергей Приходко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Решението бе договорено на днешната среща между президентите на Русия Дмитрий Медведев и на Беларус Александър Лукашенко в Сочи, уточни той.