Преустановяват преговорите за Сирия до 25 февруари
Преустановяват преговорите за Сирия до 25 февруари / БГНЕС

Пратеникът на ООН Стафан де Мистура обяви, че преговорите за Сирия в Женева се преустановяват до 25 февруари, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"След първата седмица подготвителни разговори стигнах до извода, че има да се свърши още работа не само от нас, но и от всички заинтересовани" по проблема на сирийската криза, каза Де Мистура след неколкочасова среща с представители на сирийската опозиция в женевски хотел.

Русия не вижда основания да прекрати операцията си в Сирия

Поради това пратеникът на ООН обяви пауза в мирните преговори, които така и не започнаха откакто в петък и събота пристигнаха делегациите на Дамаск и опозицията.

"Определих датата 25 февруари за следващите дискусии. Още от първия ден заявих, че няма да има разговори просто за да се водят разговори", каза той.
Според сирийския посланик в ООН опозицията е искала да се оттегли от преговорите и това е накарало Де Мистура да обяви пауза в тях.

Де Мистура заяви, че причината за преустановяване на преговорите е, че страните са се съсредоточили върху обсъждане на процедурни въпроси, а не на решението на конкретни задачи по облекчаване на хуманитарните проблеми на сирийците, отбелязва ТАСС.

Стафан де Мистура увери, че това "не е нито край, нито провал на преговорите".

Сирийската опозиция ще напусне преговорите в Женева, ако Асад и Русия не отстъпят

Преди предвиденото възобновяване на преговорите, на 11 февруари в Мюнхен ще се събере международната група за подкрепа на Сирия, съставена от двадесетина страни.

Източник: БТА