Русия не вижда основания да прекрати операцията си в Сирия
Русия не вижда основания да прекрати операцията си в Сирия / БГНЕС

Русия не вижда засега основания да спре операцията на своите Въздушнокосмически сили (ВКС) в Сирия, заяви външният министър на федерацията Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Не виждам основания защо операцията на ВКС в Сирия трябва да спре, докато не са победени терористите", каза той, цитиран от ТАСС.

"Руските удари няма да спрат, докато ние действително не сме победили организациите Ислямска държава и Джебхат ал Нусра", подчерта Лавров, цитиран от Франс прес.

Британският дипломат №1: Русия подкопава усилията за прекратяване на войната в Сирия

Според Лавров, "някои хора от опозицията, формирана по списъка от Рияд, са твърде разглезени от някои спонсори, по-специално от Турция, които еднолично блокираха появата на кюрдската партия Демократичен съюз" на женевските преговори, предаде ТАСС.

"Разбрахме се от самото начало Групата в подкрепа на Сирия да въздейства на опозицията и на правителството, за да бъдат преговорите без предварителни условия, да бъдат инклузивни. Затова да разчиташ на спонсорите от чужбина, че ще се договарят вместо теб и ще поставят ултиматуми, е абсолютно късогледа и безперспективна позиция", заяви той.

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

В "лозанската група от опозицията също има капризни хора, поставящи предварителни условия, които нямат нищо общо с женевското комюнике и резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН". Русия разчита и ще настоява всички делегации на опозицията и на правителството "да се ръководят не от амбициите си, а от интересите на народа", сиреч да приемат за основа посочените документи, изтъкна Лавров.

На 11 февруари, когато в Мюнхен ще има среща Групата в подкрепа на Сирия, Русия ще представи "подчертано прагматични" предложения за спиране на огъня в тази страна, увери първият дипломат на Москва.

Източник: БТА