Премиерът на Исландия подаде оставка
Премиерът на Исландия подаде оставка / Guliver/Getty Images

Исландското правителство официално подаде оставка днес, след като загуби парламентарното си мнозинство на вчерашните избори, предаде ТАСС, като се позова на националната служба за радио и телевизия.

Министър-председателят Сигурдур Инги Йохансон от Прогресивната партия подаде оставка пред президента Гудни Йоханесон, който я прие и обяви, че правителството ще остане на власт, докато не бъде съставена нова управляваща коалиция.

Досега две партии са се обърнали към президента с искане да получат право да съставят правителство - Партията на независимостта, която участва в сегашната управляваща коалиция и спечели най-много гласове на изборите (29 процента), и новосъздадената Партия на обновлението, която събра 10,5 процента от гласовете.
В парламента влязоха седем партии, а за момента не е ясно какъв ще е съставът на новата управляваща коалиция.

Самостоятелно мнозинство не могат да постигнат нито членовете на досегашното правителство - Партията на независимостта и Прогресивната партия, нито четиричленна коалиция от опозиционни сили, които договориха съюз преди изборите. При тази ситуация Партията на обновлението може да се окаже в положение да определи състава на бъдещото управление.

Възможно е също така да бъде създадена тричленна коалиция между Партията на независимостта, Партията на обновлението и една от партиите, които преди изборите бяха в опозиция.

Източник: БТА