Прекратяват огъня в Сирия в полунощ на 30 декември
Прекратяват огъня в Сирия в полунощ на 30 декември / БГНЕС

Прекратяването на огъня в Сирия ще влезе в сила в полунощ на 30 декември, каза руският министър на отбраната. Това потвърдиха и от турското външно министерство.

Активисти за мир тръгнаха пеш от Берлин към Сирия (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин каза, че са постигнати договорености за прекратяване на войната в Сирия и готовност за започване на мирни преговори, предаде ТАСС.

Владимир Путин: Проблемите в горещите точки по света не намаляват

"Току-що пристигна съобщение, че днес преди няколко часа е станало събитие, което ние не просто дълго чакахме, а усилено работихме за неговото приближаване. Подписани са три документа. Първият е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплект от мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня. А третият документ е заявление за готовност за започване на мирни преговори за сирийско уреждане", каза Путин на среща с министрите на външните работи и отбраната.

Путин: Русия има решаваща роля за конфликта в Сирия

По думите му договореностите за Сирия са крехки и изискват особено внимание и търпение и професионален подход. Путин каза, че Русия и Турция ще бъдат гаранти на примирието, което трябва да влезе в сила в полунощ. По думите му то ще бъде последвано от мирни преговори между правителството на сирийския президент Башар Асад и опозицията, а сирийските страни в конфликта ще участват в мирни преговори в Казахстан, посочва Асошиейтед прес.

Сирийската армия заяви, че се е съгласила за прекратяване на огъня, което да обхване цяла Сирия от полунощ, съобщи сирисйката държавна агенция САНА.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че примирието ще се отнася за 62 000 опозиционни бойци в Сирия. По думите му руското министерство на отбраната е подготвило гореща линия с Турция за наблюдение на прекратяването на огъня, предаде ДПА.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че правителството на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде приветствано да се присъедини към сирийския мирен процес след встъпването му в длъжност, отбелязва Ройтерс.

Путин заяви, че Русия ще намали военното си присъствие в Сирия, но не уточни колко военнослужещи и оръжия ще бъдат изтеглени. По думите му Русия ще продължи "да се бори с международния тероризъм в Сирия" и да подкрепя армията на Асад.

Източник: БТА