Преговорите за ядрената програма на КНДР бяха възобновени
Преговорите за ядрената програма на КНДР бяха възобновени / netinfo

Шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма бяха възобновени в Пекин, предаде ДПА.

В края на двудневните разговори се очаква Китай, който е домакин на преговорите, да разпространи декларация, която да съдържа график за затваряне на севернокорейските ядрени обекти.

В първия ден от разговорите по проблема вчера Пхенян изрази готовност да предостави списък на всичките си ядрени обекти и да прекрати дейностите си в тях до края на годината, припомня ДПА.

В шестстранните преговори участват двете Кореи, Съединените щати, Япония, Китай и Русия. Разговорите имат за цел да определят следващите етапи от процеса на пълно прекратяване на севернокорейските ядрени дейности, след като Пхенян изпълни стъпка номер едно и затвори петте инсталации на ядрения си обект в Йонбьон.

Съединените щати са обещали на КНДР широкомащабна помощ в замяна на пълното прекратяване на севернокорейската ядрена програма. Това твърди южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според агенцията Вашингтон е готов да окаже съдействие на Пхенян не само в хуманитарната сфера, но и да подкрепи комунистическата държава за приемането й в различни международни организации. Освен това САЩ се задължават да предоставят на КНДР средства за икономическото възстановяване на страната.

Йонхап твърди, че това предложение вероятно е било обсъждано на среща между представители на САЩ и Северна Корея през януари в Берлин и по време на неотдавнашното посещение в Пхенян на американския главен преговарящ по севернокорейската ядрена програма Кристофър Хил.