Предстои отварянето на „решаваща глава” в отношенията между ЕС и Иран
Предстои отварянето на „решаваща глава” в отношенията между ЕС и Иран / снимка: Dariknews.bg, архив

Прилагането на ядреното споразумение от 14 юли между Техеран и великите сили предстои да отвори „решаваща глава” в отношенията между ЕС и Иран. Това заяви днес в столицата на Ислямската република председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от АФП.

„Ние сме на етапа прилагане на споразумението. Това ще отвори решаваща глава в отношенията между Иран и ЕС, каквито не е имало от десетилетия, примерно в търговската, политическата и културната сфера”, каза Шулц на съвместна пресконференция с председателя на иранския парламент Али Лариджани.

На 18 октомври ЕС прие законодателната рамка за вдигане на европейските икономически и финансови санкции, наложени на Иран, както следва от ядреното споразумение, с уговорката Техеран да изпълни известни ангажименти - да демонтира някои инсталации и да намали своите запаси от ядрено гориво. Съединените щати също започнаха тогава подготовка за вдигане на санкциите си срещу Иран.

Посещението на Шулц, поканен от иранския парламент, е първата визита на председател на Европарламента в Иран. По време на еднодневния престой гостът се очаква да има срещи с президента Хасан Рохани и с външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Шулц заяви, че Иран играе „много важна роля” за „регионалната стабилност”, по-специално в Сирия.

Съдбата на сирийския президент Башар Асад е повод за разногласия между западните сили, които се противопоставят срещу оставането му на власт, и Русия и Иран, подкрепящи неговия режим, напомня АФП. Али Лариджани заяви, че „въпросът за Сирия не опира до една личност”.

Според него „трябва да се разработи план за създаване на регион, прочистен от терористични и престъпни движения, тъй че свеждането на тежките регионални проблеми до една личност е стратегическа грешка”.

Иран е основният регионален поддръжник на сирийския режим и подкрепя ударите на Русия срещу въоръжените групировки, враждебни на Асад. Техеран предоставя на Дамаск финансова и военна помощ, значително е увеличил броя на военните си съветници в Сирия, отбелязва АФП.

Източник: БТА