Преднината на Дилма Русеф намаля преди изборите в Бразилия
Преднината на Дилма Русеф намаля преди изборите в Бразилия / снимка: Reuters

Преднината на кандидатката на бразилския държавен глава Лула да Силва на президентските избори в неделя Дилма Русеф намалява спрямо рейтинга на двамата й основни съперници, което може да наложи явяването й на втори тур на 31 октомври, предаде АФП. Русеф, която е бивш началник на кабинета на Лула да Силва, доскоро имаше достатъчна подкрепа за победа още на първи тур, но сега е изгубила три процентни пункта за една седмица, сочи публикувано днес допитване на института Датафоля.

61-годишната Русеф сега има 46% подкрепа, което все още й дава шансове за победа на първия тур в неделя, защото достига 51% от гласовете, като се вземат предвид празните и невалидните бюлетини. Преднината й пред другите кандидати обаче става по-крехка, смятат анализатори. „Последните проучвания на избирателните нагласи показват, че Русеф е престанала да набира скорост и започва да губи подкрепа. Ако тази тенденция бъде потвърдена в бъдещи допитвания, е възможно да се стигне до втори тур", каза анализаторът Карлос Лопес.

Гласуването на избори в Бразилия е задължително. За победа на първи тур са нужни 50% от подадените гласове плюс един. Основният съперник на Русеф - бившият губернатор на Сао Пауло, социалдемократът Жозе Сера, се задържа на 28% подкрепа. В четвъртък вечерта е последният телевизионен дебат, който е и последната му възможност да привлече част от гласовете на Русеф.

Напредък е отбелязала единствено 52-годишната кандидатка на Зелените и бивш министър на околната среда Марина Силва, която е спечелила един процентен пункт за една седмица и общо три за 15 дни и сега е с 14% подкрепа сред избирателите, посочва БТА.

Спадът в рейтинга на Дилма Русеф обаче не помага на Жозе Сера, защото според анализаторите Марина Силва взема повече от неговите гласове отколкото от тези на Русеф. Дали ще има втори тур ще зависи от резултата на Марина Силва и от колебаещите се избиратели, които в момента са около 7%, смятат експертите.