Пратиха Берлускони на нов преглед заради съмнения за нападението
Пратиха Берлускони на нов преглед заради съмнения за нападението / снимкa: БГНЕС

Италианският премиер Силвио Берлускони си направи днес допълнителен медицински преглед, поискан от прокурора, за да се установят реалните поражения, които са му били нанесени при нападението миналия месец, предаде ДПА.

Прегледът продължи 15 минути. На излизане Берлускони заяви, че не желае да прави изявления.

На 13 декември той бе ударен в лицето с тежка статуетка от човек, страдащ от психическо разстройство. Берлускони бе със счупен нос, избити зъби и порезни рани по лицето и прекара четири дни в болница.

Привържениците на премиера съзряха в искането на прокурора за независима медицинска оценка опит да се постави под съмнение сериозността на нападението.

Италианците реагираха със съчувствие на случилото се, но се появиха и конспиративни теории. Веднага след инцидента в Ютюб бяха качени видеозаписи, на които се вижда как Берлускони непосредствено след удара закрива лицето си с черна носна кърпа и я държи така, докато го слагат да седне в колата си. Малко след това той излиза от колата и се вижда, че от лицето му тече кръв. Някои откриват несъответствия между тези изображения и между местата, на които са превръзките, с които Берлускони е по време на престоя си в болницата, пише БТА. Съюзниците на премиера отхвърлиха твърденията за  някаква си конспирация.

Миналата седмица нападателят на Берлускони, 43-годишният Масимо Тарталя, бе прехвърлен от затвора, където бе държан от нападението, в психиатрична болница в Милано.