Пратеникът на ООН в Мианма ще се срещне с шефа на хунтата утре
Пратеникът на ООН в Мианма ще се срещне с шефа на хунтата утре / снимка: BGNES

Пратеникът на ООН в Мианма Ибрахим Гамбари ще се срещне едва утре с ръководителя на военната хунта генерал Тан Шве, предадоха световните агенции.

Днес Гамбари бе поканен на семинар в Лашио, на 400 км от столицата Найпидау. Семинарът е на тема отношенията между ЕС и Югоизточна Азия.

Утре Гамбари ще се върне в Найпидау, където ще се срещне с генерал Тан Шве, съобщи представител на министерство на информацията на Мианма.

Войниците вече започнаха да се изтеглят от центъра на Янгон към периферията на града, но продължават да проверяват коли и автобуси, както и да наблюдават града с хеликоптери.

Повечето магазини остават затворени. Будистките монаси получиха разрешение да излязат от манастирите и традиционно да събират дарения във вид на храна.

Пагодите Шведагон и Суле, които бяха главни центрове на антиправителствените протести, отново са отворени, но посетителите им са малко на брой.

Според пожелал анонимност азиатски дипломат арестуваните монаси били лишени от расата си и били принудени да носят цивилни дрехи. Някои от тях може да получат дългогодишни присъди затвор.