Пясъчна буря оцвети небето над Пекин в жълто
Пясъчна буря оцвети небето над Пекин в жълто / снимки: Reuters

Китайската столица осъмна с оцветено в жълто небе и покрита с тънък слой пясък, след като най-голямата за тази година пясъчна буря се разрази в северните райони на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Метеорологичната служба на Пекин предупреди жителите, че въздухът е много лош за здравето им, и ги посъветва да покриват устните си, когато са навън, както и да държат прозорците и вратите на домовете си затворени.

Пясъчната буря засегна провинциите Шанси, Хубей и Шандун. На места скоростта на вятъра достигна до 100 км в час. Поради лошата видимост бяха отложени или забавени някои от полетите от пекинското летище.

Настъпващите в Китай пустини вече заемат една трета от площта му, което се дължи преди всичко на човешката дейност - изсичането на горите и свръхурбанизацията, както и на сушата и ерозията на почвата, отбелязва БТА.

Пясъчна буря оцвети небето над Пекин в жълто
netinfo

През последните години пясъчните бури зачестиха, като носените от тях частици могат да достигат чак до САЩ, посочва АП. Китайската академия на науките съобщава, че броят им се е увеличил шесткратно за 50 години на 2000 годишно.

Националната метеорологична служба на Южна Корея предупреди за опасност от жълт прах в Сеул и други райони на страната.