Повечето млади хора живеят с по-възрастни сърца
Повечето млади хора живеят с по-възрастни сърца / ThinkStock/Getty Images

Четирима от всеки петима души над 30 години живеят с "по-възрастни" сърца, което ги излага на риск от преждевременна смърт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на проучване на Британската сърдечносъдова фондация по повод днешния Световен ден на сърцето.

Всекидневните дейности, които понижават риска от смъртоносни болести

Британските експерти предупреждават, че заради неведението им относно здравословното състояние на сърдечния мускул милиони хора са застрашени от потенциално фатален инфаркт или инсулт.

Проучването разкрива, че сърцата на близо 90 процента от мъжете и 41 процента от жените под 40 години не отговарят на хронологичната им възраст. В някои случай сърдечният мускул е с минимум пет години "по-стар" от възрастта на притежателя си.

Работохолиците се разболяват от сърдечни заболявания

Изследването показва също, че голям брой хора са в неведение за рисковите за сърцето фактори. Четирима от всеки петима души не знаят какви са нивата на холестерола им. Над 50 процента не са запознати със стойностите на кръвното им налягане.

Сърдечносъдовите заболявания са причина за една четвърт от годишните смъртни случаи във Великобритания.

Ако интернет потребителите желаят да научат повече за действителната възраст на сърцето, потенциалните рискове за него и начините за намаляването им, на тяхно разположение вече е онлайн калкулаторът Heart Age Tool.

Можете да го намерите тук

Друго проучване върху здравето на сърцето, базирано върху анализ на данни за близо 10 милиона души, показва, че масово предписваните и използвани нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен са свързани с 20-процентно повишение на риска от сърдечна недостатъчност.

Източник: БТА