Потвърждаването на присъдите на медиците водеща новина за либийските вестници
Потвърждаването на присъдите на медиците водеща новина за либийските вестници / netinfo

Всички либийски ежедневници поместват на своите първи страници информации за потвърждаването на смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар от Върховния съд.

На първите страници на либийските всекидневници попадат и новините от пресконференцията на либийския външен министър Абдел Рахман Шалкам. Цитирани са неговите думи, че Висшият съдебен съвет, който се събира на 16 юли, за да потвърди, измени или отмени смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, ще отчете при вземането на решението редица фактори: споразумението със семействата на заразените със СПИН деца, годините, които обвиняемите са прекарали в затвора, тяхната възраст и други хуманитарни съображения.

На последната си страница вестник „Ал Шамс” публикува кратко интервю с адвокат на фамилиите от Бенгази. В него защитникът заявява, че вече няма съмнение, че обвиняемите са извършили престъпното деяние и че издадената присъда показва правотата на ищците.

На първата си страница вестник „Ал Джамахирия” помества редакционен коментар, в който се посочва, че вината на престъпниците била неоспоримо доказана и че за това имало над 60000 документа. Като цяло либийската преса отправя обвинение срещу извършителите на „гнусното престъпление” и подчертава факта, че обвиняемите са имали правото да се защитят в справедлив съдебен процес.