Посолството на Франция в Иран е било отворено за участници в протестите
Посолството на Франция в Иран е било отворено за участници в протестите / снимка: БГНЕС

Посолството на Франция в иранската столица Техеран е получило разпореждане да отвори вратите си за участници в протестите срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент на Иран, предаде Франс прес, цитирайки интервю на френския външен министър Бернар Кушнер за френския всекидневник "Ожурдуи".
       
Кушнер коментира по този начин показанията на иранската служителка във френското посолство Назак Афшар, дадени в събота в техеранския Революционен съд. Афшар е съдена за подпомагане на протестите и за приютяване не протестиращи в сградата на културния институт към посолството на Франция.
       
"Онова, което каза в съда Назак Афшар, е самата истина", заяви Кушнер. "Разпореждането беше онези протестиращи, които са преследвани от полицията и потърсят убежище в посолството, да бъдат допускани вътре", допълни той, цитиран от БТА. 
      
Кушнер уточни, че подобно нареждане биха дали всички европейци, защото такава е европейската демократична традиция.
       
По повод обвинения срещу френската преподавателка Клотилд Рес, че е подпомагала протестите и че е изготвила доклад за две от демонстрациите, който после предала на френското посолство в Техеран, Кушнер заяви, че те са необосновани.

В събота на процеса Рес призна, че е направила това. Според Кушнер обаче от нея е било поискано да направи подобни признания в съда, затова никой не може да я обвинява в нищо.