/ ThinkStock/Getty Images
При напреднали форми на рак злокачествените клетки могат да растат и да се разпространяват с бързи темпове. Ново проучване установява, че съществуващ антидепресант, който е доказано безопасен за пациентите, може да намали този темп на растеж, съобщава „Стъди Файндс“.

Изследователи в Белгия твърдят, че Сертралинът, който обикновено се продава като Zoloft, е инхибирал растежа на раковите клетки при лабораторни и животински тестове. Докато други проучвания вече са открили противораковия потенциал на лекарството, новият доклад разкрива какво всъщност прави Сертралин толкова ефективен за предотвратяване на разпространението на болестта.

Изследователи от Katholieke Universiteit в Льовен казват, че раковите клетки използват различен биологичен процес, за да стимулират растежа си. При много форми на заболяването злокачествените клетки произвеждат голямо количество от две аминокиселини, наречени серин и глицин. Изследването установява, че раковите клетки всъщност се пристрастяват към тези вещества и се нуждаят от тях, за да продължат да растат.

„Този механизъм е интересна цел, тъй като раковите клетки са толкова зависими от него“, казва професор Ким Де Киерсмакер, ръководител на Лабораторията за механизми на заболяванията при рак (LDMC), в университетско издание. „Здравите клетки използват този механизъм в по-малка степен и също така поемат серин и глицин от храната. Това обаче не е достатъчно за раковите клетки, което означава, че те започват да се произвеждат повече. Ако успеем да спрем това производство, ще можем да се борим с рака, без да засягаме здравите клетки", каза той.

Скрит борец срещу рак по клинична пътека
В търсене на лекарства, които биха могли да повлияят на производството на серин и глицин, изследователите са изследвали 1600 различни вещества върху клетките на дрождите. „Има и дрожди или плесени, които зависят от един и същ механизъм“, обяснява координаторът на изследването д-р Карин Тевисен. "От всички тези съединения антидепресантът показа най-добри резултати при блокиране на производството на двете аминокиселини. По-конкретно, тестовете разкриват, че лекарството е много ефективно за инхибиране на разпространението на рак на гърдата.

„Други проучвания вече показаха, че Сертралинът има известна противоракова активност, но все още нямаше обяснение за това“, докладват изследователите. „В това проучване успяхме да покажем, че Сертралинът инхибира производството на серин и глицин, причинявайки намален растеж на раковите клетки. Също така открихме, че това вещество е най-ефективно в комбинация с други терапевтични средства."

Сертралин - следващият инструмент в борбата срещу рака на гърдата?

Белгийският екип добавя, че използването на Сертралин заедно с други терапии на рак при мишки значително забавя растежа на клетките на рака на гърдата. Авторите на изследването отбелязват, че левкемията, мозъчните тумори, белодробните и кожни ракови клетки също показват тази биологична зависимост.

„Сега, след като успяхме да идентифицираме този механизъм за рак на гърдата, можем да започнем да изследваме други видове рак, които също са пристрастени към синтеза на серин и глицин“, казва проф. Де Киерсмакер.„Това е например случаят с Т-клетъчна левкемия, но също така и при някои видове рак на мозъка, белите дробове и кожата. Колкото повече тумори можем да идентифицираме, които са чувствителни към Сертралин, толкова по-добри са перспективите за помощ на пациентите в бъдеще.“

Той предупреждава, че резултатите са потвърдени само в експериментални проучвания, но екипът е оптимист, че антидепресантът скоро ще стигне до опити с хора. „Безопасността на употребата на Сертралин при хора вече е добре описана, което е голямо предимство. Ето защо ние търсим също индустриални партньори, които да доразвият това." 
БГНЕС