Полски евродепутат нарече германски митничари нацисти
Полски евродепутат нарече германски митничари нацисти / снимка, архив: БГНЕС

Заместник-председателят на Европейския парламент Яцек Протасевич обидил германски митничари на летището във Франкфурт, като ги нарекъл "нацисти" и извикал "Хайл Хитлер!", съобщава на сайта си в. "Билд", цитиран от Франс прес и БТА.

Говорител на полицията потвърди за АФП информацията, че "двама митничари са били обидени във вторник в 20,15 ч. местно време", но без да уточни характера на обидите.

"Да, било е нещо в този дух", призна той, запитан за виковете "нацисти" и "Хитлер", споменати от "Билд". Според германското издание полският евродепутат бил пиян в момента на инцидента.

Потасевич отрече да е обиждал митничарите, като нарече статията в "Билд" "лъжлива и обидна". Полското радио РМФ24 публикува на сайта си разказа му: "Млад служител от германската митница ме спря. Прическата му подхождаше повече на футболен фен, отколкото на държавен служител. Но не това ме подразни. Поиска ми документите, дадох му паспорта си. В него е написано, че съм член на Европарламента. Той беше длъжен да знае кой съм. Вместо това чух думата "Раус" (Вън!) и тук наистина се ядосах. Казах му, че думата "раус" звучи наистина много лошо в моята страна. В моята страна (Полша) тази дума се асоциира с "Хайл Хитлер", обяснява той.

Остава съмнение относно евентуалното пияно състояние на полския евродепутат, за което пише "Билд", но полицията не го потвърди пред АФП. Не е бил извършен тест за алкохол. Полският премиер Доналд Туск във всеки случай се разграничи от Протасевич, която е член на неговата партия Гражданска платформа.

"Макар отношението на германския митничар да е било неуместно, и държането на Яцек е било също толкова неуместно", заяви Туск.