Поляците се простиха с шофьора на камиона, убит при нападението в Берлин
Поляците се простиха с шофьора на камиона, убит при нападението в Берлин / Thinkstock/Getty Images

Поляците се простиха с шофьора на камион, който беше убит при нападението на берлинския коледен базар.

Президентът Анджей Дуда, представител на полското правителство и германски дипломат присъстваха на опелото на 37-годишния Лукаш Урбан в Бане, село в Западна Полша, съобщи Асошиейтед прес. Църквата от кафяв камък беше препълнена, а пред нея се бяха събрали още повече хора.

При започването на религиозната служба, водена от епископа на Шчечин, шофьорите в цяла Полша спряха камионите си и надуха клаксоните, за да почетат паметта на своя колега. Над 120 камиона ще се отправят следобед към селото, за да изразят солидарността си с жертвата и близките й, предаде Франс прес.

Полският шофьор Урбан изчаквал да изпълни доставка на изделия от стомана за Берлин, когато камионът му бил отвлечен от тунизиеца Анис Амри, извършил атаката на 19 декември. Той е бил застрелян и тялото му бе намерено в кабината на камиона.

Разноските по погребението на Урбан пое полската държава. Акция за солидарност, организирана от британския шофьор на камион Дейв Дънкън, събра над 177 хиляди лири (206 хиляди евро) за вдовицата на Урбан, Зузана, и сина им, който е на една година. Полските шофьори също са започнали подобна акция.

Източник: БТА