Президентът Джо Байдън и неговият предизборен екип влязоха в TikTok, въпреки че използването на приложението е забранено за ползване от правителствени устройства на САЩ заради опасения за националната сигурност.

Приложението е изключително популярно сред по-младите американци. Целта е те да бъдат привлечени като гласоподаватели, тъй като проучванията сочат, че има драматичен спад в подкрепата на хората под 30 години, пише Voice of America (VOA).

Това не е случайно, избрано е точно заради най-популярното спортно събитие отвъд океана. В първото видео публикувано в новосъздадения профил под заглавие "хаха, хей, хора", глас зад кадър разпитва американския президент за предпочитанията му към Супербоул.

Социалната мрежа е собственост на китайската група "БайтДенс" и е смятана от много американски политици за пропаганда на китайското правителство.

Това накара администрацията на Байдън да забрани използването на приложението TikTok на устройства, притежавани от правителството миналата година.

Някои законодатели поставиха под въпрос решението на кампанията на Байдън да се присъедини към TikTok, включително Марк Уорнър, председателят на комисията по разузнаването на Сената.

Републиканският сенатор Джош Хоули също критикува Байдън, че се е присъединил към китайското шпионско приложение, въпреки забраната му на федерални устройства.

Джон Кърби, представителят на Съвета по националната сигурност в Белия дом каза на брифинг в Белия дом, че има опасения за националната сигурност относно използването на TikTok на правителствени устройства, предава Voice of America (VOA).

 
Voice of America (VOA)