Пакистан полиция
Пакистан полиция / БГНЕС
Най-малко 30 привърженици на Имран Хан са арестувани
Пакистанската полиция нахлу в резиденцията на бившия министър-председател Имран Хан в източния град Лахор и арестува 30 души, като използва сълзотворен газ, след като някой открил огън от покрива на сградата, съобщи Асошиейтед прес.

Висшият полицейски офицер Сухаил Сухера, който ръководи операцията в престижен квартал на Лахор, заяви, че полицията се е придвижила, за да премахне блокадата, издигната от партията на Хан "Техрик-е-Инсаф" и неговите непокорни поддръжници. Според него въоръжени с палки привърженици на Хан се опитали да окажат съпротива на полицията, като хвърляли камъни и бензинови бомби. Полицаите обаче продължили напред, докато един човек на покрива на резиденцията на Хан не открил огън. Никой не е пострадал при обстрела.

Според Сукера полицаите, разбили входната врата на резиденцията на Хан, са открили маски, бутилки с бензин, железни пръти и бухалки, използвани при нападенията срещу силите на реда през седмицата. Освен това в обширната резиденция са били издигнати незаконни постройки, за да се подслонят онези, които са участвали в нападенията срещу полицията, при които са ранени десетки служители.
 


Свидетели разказват, че полицията се е опитала да разпръсне поддръжниците на Хан, като е изстреляла сълзотворен газ, и ги е преследвала до няколко къщи в престижния квартал Заман парк.

Очакваше се Хан да се яви днес пред съд в Исламабад, след като вчера висшият съд спря действието на заповедта му за арест, давайки му право да пътува до Исламабад и да се изправи пред обвинения по дело за подкуп, без да бъде задържан.

Хан се намира в дома си в Лахор от вторник, след като не се яви на предишно изслушване по делото. В продължение на два дни негови поддръжници хвърляха камъни и влизаха в сблъсъци с полицията с палки, за да защитят бившия премиер от арест.

По време на пътуването си до Исламабад Хан заяви във видеопослание, че правителството е планирало ареста му въпреки пътуването му за изслушване. Той заяви, че полицията е нахлула в резиденцията му в Лахор, докато съпругата му е била сама в дома. Той осъди действията и поиска виновните да бъдат наказани според закона.

Хан, който сега е в опозиция, беше отстранен от поста си с вот на недоверие в парламента през април миналата година. Той е обвинен в продажба на държавни подаръци, докато е бил на поста си, както и в укриване на имущество.

Това е едно от поредицата дела, с които бившият играч на крикет, превърнал се в ислямистки политик, се сблъска след отстраняването си.
 
Асен Георгиев/БТА