/ БТА
Полицейски части влязоха в западногерманското село Люцерат в опит да прогонят барикадирали се там екоактивисти, които искат да предотвратят разрушаването му във връзка с разширяването на въглищната мина "Гарцвайлер", предаде Асошиейтед прес.

"Може да напуснете района сега без никакви по-нататъшни последствия", заявиха силите на реда по високоговорител, предаде ДПА. "Бъдете мирни и не прибягвайте до насилие", призова полицията в "Туитър".

Германската телевизия Ен Те Фау съобщи, че барикадиралите се екоактивисти са около 300 и че те замерят силите на реда с камъни и я обстрелват с пиротехника. 

Миналата година енергийният гигант Ер Ве Е сключи договор с местното правителство, който позволява разрушаването на селцето в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г., а не до 2038 г.. 

Жителите на Люцерат отдавна го напуснаха и сега земята е собственост на Ер Ве Е. От месеци насам обаче няколко сгради остават окупирани от екоактивисти, а през последните седмици броят на демонстрантите рязко се увеличи. 

Правителството и Ер Ве Е твърдят, че действията им са породени от необходимостта да се гарантира енергийната сигурност на Германия.

Според екоактивистите обаче споразумението за разширяване на огромната открита мина "Гарцвайлер" противоречи на международните ангажименти на Германия за намаляване на емисиите на парникови газове. Освен това те посочват, че има проучвания, които поставят под съмнение нуждата от въглищата под Люцерат.

Вчера протестиращите отказаха да се съобразят с разпореждане на съда, което предвижда да им бъде отнет достъпът до района. Някои от тях изкопаха траншеи и построиха барикади, за да попречат на тежките машини да стигнат до селото, преди полицията да ги отблъсне със сила.
 
Николай Велев/БТА