Похитителите на израелския войник поставиха ултиматум на Израел
Похитителите на израелския войник поставиха ултиматум на Израел / netinfo

Трите палестински въоръжени групировки, които поеха отговорност за отвличането на израелския войник миналата неделя, дадоха 24 часа срок на Израел да освободи палестинските затворници, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Ултиматумът изтича утре в 6 часа местно време.

"Ако врагът не приеме нашите хуманитарни искания...ще смятаме случая за приключен и врагът ще трябва да понесе всички последици", гласи "Военно комюнике номер 3" от името на въоръженото крило на Хамас "Бригадите Изадин ал Касим", "Комитетите за народна съпротива" и "Армия на исляма".

В съобщението не се уточнява дали отвлеченият войник Гилад Шалит ще бъде освободен, ако исканията бъдат удовлетворени.

Израелски военен представител отхвърли 24-часовия ултиматум за освобождаването на палестинските затворници, поставен от трите палестински въоръжени групировки, предаде Франс прес.

Разглеждаме внимателно комюникето и засега поддържаме официалната позиция, изразена от премиера Ехуд Олмерт, която се състои в отхвърляне на всякакви преговори с похитителите и да не се отстъпва пред никакъв шантаж, изтъкна военният представител.

В предишните комюникета похитителите поискаха Израел да освободи 1000 палестински затворници. Като първа стъпка групировките поискаха да бъдат освободени жените и младежите в замяна на информация за ефрейтор Шалит.

Израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че няма да се огъне пред "изнудваческите" искания за освобождаване на затворниците.

Екип на египетските сили за сигурност е посетил отвлечения израелски войник в опит да посредничи за постигане на споразумение между Израел и похитителите, съобщава днес панарабският вестник "Ал Хаят", цитиран от Асошиейтед прес.

Палестински лекар се грижел за ефрейтор Шалит, които имал три огнестрелни рани, съобщили египетските представители. Изданието не уточнява датата на посещението.