Грегъри Алън Хауърд
Грегъри Алън Хауърд / БТА
Сценаристът Грегъри Алън Хауърд, който умело адаптира истории на исторически чернокожи личности във филми като "Помни титаните" с Дензъл Уошингтън, "Али" с Уил Смит и "Хариет" със Синтия Ериво, почина на 70-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. 

Според публициста Джеф Сандерсън причината за смъртта на Хауърд е сърдечна недостатъчност. Сценаристът е починал в болница в Маями. 

Хауърд е първият сценарист от афроамерикански произход, който пише драма, спечелила 100 милиона долара в бокс-офиса, когато "Помни титаните" преминава тази бариера през 2000 г. Филмът е по действителната история на чернокож треньор, който идва в новоинтегрирано училище във Вирджиния и повежда футболния му отбор към победа. В него звучи култовата реплика: "Не ме интересува дали се харесвате или не. Но ще се уважавате".

Хауърд разказва, че се е опитвал да намери купувач за историята в Холивуд, но без успех. Затова рискува и сам написва сценария. "Никой не очакваше, че филмът ще направи много пари, но той се превърна в чудовище и спечели 100 милиона долара", казва сценаристът, допълвайки, че този успех е подпомогнал кариерата му. 

"Помни титаните" намира място в списъка на Асошиейтед прес на 25-те най-добри спортни филми, създавани някога.
Грегъри Алън Хауърд е сценарист и на режисирания от Майкъл Ман биографичен филм "Али" (2001) за Мохамед Али. Ролята, за която Уил Смит напълня, му донесе номинация за "Оскар" за най-добър актьор.

Хауърд е продуцент и съсценарист на филма "Хариет" с актрисата Синтия Ериво, която се превъплъщава в образа на аболиционистката Хариет Тъбман. 

"Влязох в този бизнес, за да пиша за комплексността на чернокожия човек. Исках да пиша за Мартин Лутър Кинг, Малкълм Екс, Мохамед Али, Маркъс Гарви. Мисля, че е необходим чернокож човек, за да разказва за чернокожи", споделя Грегъри Алън Хауърд. 

Хауърд е сценарист и на телевизионни продукции, сред които "Мисти" за Мисти Коупланд - първата в историята на Американския балетен театър примабалерина от афроамерикански произход.
 
Елена Христова/БТА