Почина Аугусто Пиночет
Почина Аугусто Пиночет / netinfo

Бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет, управлявал от 1973 до 1990 гoодина, почина на 91-годишна възраст, след като преди седмица получи инфаркт.

Пиночет дойде на власт с военен преврат през 1973 година. По негово време над 3000 души станаха жертви на политическо насилие, мнозина от тях убити от тайната полиция.

Хиляди ликуващи чилийци излязоха на улиците на Сантяго и танцувайки отпразнуваха новината за смъртта на Аугусто Пиночет. Хората се събраха веднага след като научиха за смъртта на диктатора, виновен за физическата разправа с над 3000 техни съграждани. Те заявяват, че Чили е освободен от последните спомени за диктатурата.

Бившият британски премиер Маргарет Тачър е “дълбоко наскърбена” от смъртта на Пиночет, съобщи неин говорител. Той заяви, че “желязната лейди” няма да направи официално изявление по повод неговата смърт, а ще изпрати “дълбоките си съболезнования” на неговата вдовица и семейство.

Маргарет Тачър, която бе начело на Великобритания от 1979 до 1990 година, подкрепяше диктатора, който от своя страна й “върна услугата” през 1982 година, когато избухва англо-аржентинската война за Фолкландските острови. Тачър и Пиночет проведоха също така успешни икономически реформи в своите страни, повлияни силно от идеите на монетаризма, проповядвани от Чикагската школа на известния икономист Милтън Фридман.

Левите и десни политически партии в Испания съжаляват, че бившият чилийски диктатор е починал преди да бъде осъден за престъпленията на своя кървав режим.

Пред военната болницата в Сантяго, където почина Аугусто Пиночет, дойдоха негови привърженици. Те носеха снимки на генерала, пееха чилийския химн и скандираха "Да живее Пиночет!".