Певицата Руслана може да влезе в правителството на Украйна
Певицата Руслана може да влезе в правителството на Украйна / снимка: БГНЕС

Все още не е известно къде се намира украинският президент Виктор Янукович, но той не ръководи страната, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. Той допълни, че за Обама украинският парламент законно е избрал нов председател на парламента - Александър Турчинов, който действа и като временен лидер на правителството, посочва БТА.

Карни каза, че Съединените щати са готови да помогнат на Украйна да се възстанови икономически, като осигурят подкрепа в допълнение към помощта от Международния валутен фонд. Смята се, че Янукович се намира на черноморския полуостров Крим в проруската част на Украйна.

Известната украинска певица, подкрепила протестиращите в Киев, Руслана може да влезе в новото правителство, съобщи депутата от партията "Баткившчина" ("Отечество") Андрей Павловский.

"Планира се Руслана да влезе в новото правителство като представител на обществения сектор, въпреки че има песни против политиката", уточни Павловский.

Певицата стана много популярна, след като спечели конкурса Евровизия през 2004 година.

Междувременно в Харков координационният съвет на местния Евромайдан се отказа от идеята да събори паметника на Ленин и реши да изчака официално разпореждане на властите. "Тъй като ние се придържаме към европейските ценности и сме готови да изслушаме позицията на харковчани, решихме този въпрос да бъде всестранно обсъден", съобщи Владимир Чистилин, лидер на съвета в града.

След като на 8 декември протестиращите в Киев разрушиха паметника на Ленин, жителите на редица градове в страната започнаха да демонтират паметници на вожда на Октомврийската революция, отбелязва ИТАР-ТАСС.