Петролният разлив в Мексиканския залив може да се повтори?
Петролният разлив в Мексиканския залив може да се повтори? / снимка: Reuters, архив

Поредица от рисковани решения, целящи спестяване на време и пари, са причинили безпрецедентния петролен разлив в Мексиканския залив и това може да се случи отново, ако не се направят значителни реформи, предупреди комисия, назначена от американския президент Барак Обама, за да разследва обстоятелствата около най-голямата екокатастрофа в САЩ, предаде АП.

Това е окончателното заключение на седемчленната комисия по въпроса за причините за бедствието. В откъс от доклада от 48 страници комисията обяснява, че основната причина за най-големия петролен разлив в историята на САЩ е лошото управление на компаниите, които сондират за нефт в Мексиканския залив. Ръководствата им вземали решения, без да отчитат рисковете, отбелязва комисията в докалд, цитиран от БТА.

„Бритиш петролиъм”, „Халибъртън” и „Трансоушън” поотделно са вземали решения, които увеличили значително риска от взрив, като този, който потопи петролната платформа „Дийпуотър хорайзън” и доведе до изливането на огромно количество суров нефт в залива. Ако компаниите бяха взели под внимание рисковете, катастрофата можеше да бъде предотвратена, категорични са членовете на комисията.