Партията на регионите отново преди Блока на Тимошенко
Партията на регионите отново преди Блока на Тимошенко / снимка: БГНЕС

Партията на регионите продължава да води по резултати - 34,35 процента - след преброяването на 99,93 процента от протоколите на избирателните комисии от състоялите се в неделя предсрочни парламентарни избори в Украйна, съобщава агенция РИА Новости.

На второ място е Блокът на Юлия Тимошенко с 30,73 процента, следван от блока "Наша Украйна - Народна самоотбрана" с 14,16 процента, Комунистическата партия с 5,38 процента и блока на Владимир Литвин с 3,96 процента.

Социалистическата партия получава 2,86 процента, което не й позволява да влезе в парламента, чийто праг е 3 процента. При тези резултати нито една от политическите сили не може да състави самостоятелно правителство.

В сряда президентът Виктор Юшченко призова лидерите на трите първи политически сили да започнат консултации за създаване на широка коалиция. Той повтори призива си в Германия, където е на посещение. Блокът на Юлия Тимошенко вече обяви, че ще остане в опозиция, ако "Наша Украйна - Народна самоотбрана" се коалира с Партията на регионите.

Идеята на президента обаче няма почти никакви шансове да се осъществи, посочва ИТАР-ТАСС. Лидери от самия пропрезиденски блок се обявяват против съюзяване с проруския блок на премиера Виктор Яннукович и настояват да бъде изпълнено решението на политическия съвет преди изборите за формиране на демократична коалиция с блока на Юлия Тимошенко.