Партията на австралийския премиер замесена в скандал
Партията на австралийския премиер замесена в скандал / Снимка БГНЕС

Два дни преди парламентарните избори в Австралия в събота, управляващата Либерална партия на министър-председателя Джон Хауард бе замесена в скандал, предаде Асошиейтед прес.

Привърженици на Хауард били засечени да разпространяват в Сидни листовки на несъществуваща ислямистка организация с призив към гласоподавателите да подкрепят опозиционната Лейбъристка партия, която имала намерение да прости на терористите, замесени в атентатите на остров Бали през 2002 г., и да разреши в Сидни да бъдат построени джамии.

Премиерът Джон Хауард увери, че няма нищо общо с отпечатването и разпространението на листовките и рязко разкритикува опитите партията му да бъде злепоставена чрез разпространяване на фалшиви пропагандни материали.

"Смятам, че Лейбъристката партия никога не е симпатизирала на атентаторите. Според мен подобно твърдение е скандално", заяви Хауард в интервю за медийната компания Ей Би Си.

През 2002 г. при атентат, извършен от ислямски екстремисти, в курортен комплекс на остров Бали загинаха 202 души, от които 88 австралийци.

Според Ройтерс най-вероятно зад скандалната предизборна фалшификация стоят консервативни привърженици на управляващата Либерална партия, които от години настояват Австралия да спре да приема имигранти мюсюлмани.