Париж боклук
Париж боклук / БГНЕС
Около 6 хиляди тона боклук се събраха по улиците на Париж заради стачката на работниците от чистотата, които се обявиха срещу пенсионната реформа на Франция, съобщават медии в страната. Протестът започна на 7 март и от тогава никой не извозва сметта на френската столица.

Работниците, които извозват боклука, в момента се възползват от преференция при пенсионирането си (на 57 вместо на 62 години). Пенсионната реформа предвижда възрастта за пенсиониране в тази категория работници да се увеличи до 59 години.
 

Париж боклук
БГНЕС

Стартира кампания за по-чиста столица

Ситуацията с боклука изглежда различно в различните части на Париж. Оказва се, че повече боклук има в районите, в които живеят по-състоятелни граждани.

Това се дължи на факта, че в тях с извозването на боклука се занимават общините, в които е висок процент на стачкуващите работници. В други райони улиците са по-чисти, тъй като за извозването на боклука се грижат частни фирми, в които броят на стачкуващите е по-малък.

По информация на радио Франсинфо ситуацията с отпадъците се усложнява от факта, че в предградията на Париж не работят три инсталации за изгаряне на несортирани отпадъци. Всеки ден в тези съоръжения се унищожават около 6 000 тона отпадъци, които се събират в Париж и региона Ил дьо Франс.

Нашествия на плъхове

Гражданите на Париж са сериозно обезпокоени от създалата се ситуация, тъй като френската столица, както и повечето големи градове, е населен с плъхове.

Париж боклук
БГНЕС


Дишаме мръсен въздух: Нивата на фини прахови частици са над нормата почти по целия свят


На всеки жител на Париж се падат от 1,5 до 1,75 плъха, което прави Града на светлините един от най-засегнатите градове в света и кара Френската национална академия по медицина да издаде през юли миналата година предупреждение за "заплахата за човешкото здраве", която представляват плъховете и болестите, които могат да предадат на хората.

През уикенда въпросът предизвика политически сблъсък, след като кметовете на няколко парижки района заявиха, че стачката заплашва да се превърне в сериозен риск за общественото здраве, и призоваха кмета на Париж - социалистката Ан Идалго, да вземе мерки.
 
БГНЕС