коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Докато глобалната пандемия от коронавируса се разпространяваше по света, Парагвай, държава в Южна Америка без излаз на море, веднага побърза да наложи строга карантина още в началото на март - преди своите съседи. Резултатът: най-малкият брой случаи в региона.

В тази страна зърнопроизводител с население от около 7 милиона души, има едва 159 потвърдени случая и седем починали. Само трима от заразените са хоспитализирани, а един е в интензивно отделение, показват данни на парагвайското здравно министерство.

За сравнение, в Аржентина случаите са над 2000, в Перу - 10 000, в Чили - почти 8000, а в Бразилия - 25 000. В по-малкия съсед Уругвай потвърдените случаи са около 500, а в Боливия - 354.

Луис Алберто Еското, представител на Световната здравна организация (СЗО) за Парагвай, каза пред Ройтерс, че успехът на страната се дължи на агресивните мерки за социално дистанциране.

"Добрите резултати се дължат на тях, както и на показаното от населението отношение (към мерките) въпреки трудните условия, в които живее, като неравенство и бедност", заяви той.

Парагвайското правителство затвори училищата и забрани масовите прояви през втората седмица на март. Малко след това страната затвори границите и летищата си и нареди пълна карантина на населението, предвиждаща много малко изключения.

Полицаи и военни наблюдават улиците и магазините и наказаха над 1000 души за нарушаване на рестрикциите.

Южноамериканската страна обаче е и с едно от най-ниските равнища на тестване за вируса, с 26,2 теста на 100 000 жители, според СЗО и Панамериканската здравна организация. Има недостиг на тестове, както и на квалифициран персонал.

Срещнати бяха трудности и при осигуряването на апарати за обдишване и на предпазни средства за медицинските работници, което донякъде бе в основата на решението на президента Марио Абдо в понеделник да продължи срока на карантината.

Еското обаче заяви, че това не е замаскиране на скрита криза, а местни депутати подчертаха, че здравната система на Парагвай - макар и недофинансирана - не се е огънала под натиска.

"При регистрираните случаи действително има известно отклонение от реалния брой. Липсата на смъртност и на тежки случаи, които да претоварват системата, обаче подсказва, че към момента няма масово предаване на заразата в обществото", каза сенаторът и бивш министър на здравеопазването Есперанса Мартинес.
"Опасенията са, че ако тези мерки бъдат отменени без стратегия за бързо тестване", добави тя, "в Парагвай може да се получат пикове, подобни на тези в други страни".