Панета: Военни действия на САЩ срещу Сирия без резолюция на ООН са невъзможни
Панета: Военни действия на САЩ срещу Сирия без резолюция на ООН са невъзможни / снимки: Reuters, архив

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета не смята, че е възможно САЩ да предприемат военни действия срещу Сирия без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предаде АП, като се позова на изказване на министъра пред журналисти, които го придружават по време на пътуването му за Сингапур.

Засега според АП вероятността Съветът за сигурност да приеме резолюция, с която се дава зелена светлина за военни действия срещу режима в Дамаск е малко вероятна заради упоритата съпротива на Русия.

За самия Панета най-важното предварително условие за разполагане на американски военни части и използването им в бойни действия е подкрепата на международната общност. Едновременно с това, подчертал шефът на Пентагона, "САЩ подготвят сценарии за всеки възможен вариант на развитие на събитията".

Лион Панета предупреди, че ако се допусне събитията в Сирия да продължат да се развиват така, както е било досега, "това само ще даде възможност на страни като Иран да се намесят, което ще затрудни прехода към създаване на ново стабилно управление".

Постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс изрази предположение, че може да се наложи срещу Сирия да се предприемат "военни действия без те да бъдат разрешени от ООН", ако Съвета за сигурност не успее да вземе решение за необходимите действия за преодоляване на сирийската криза.

Сюзън Райс нарече "още една нагла лъжа" резултатите от разследването, извършено от сирийска комисия, на клането в Хула в края на миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Пред журналисти Райс подчерта, че "няма никакви доказателства, които подкрепят направените от сирийската комисия изводи". Тя допълни, че по данни на наблюдатели на ООН сирийската армия е използвала артилерия при обстрела на град Хула и че проправителствени милиции носят отговорност "за екзекуциите на цивилни".

Райс направи тези изявления в отговор на обявените в Дамаск резултати от разследването на клането в Хула, където бяха избити над 100 души, в това число 49 деца, предава БТА. По предварителни данни от разследването на сирийските власти, представени вчера2, касапницата в Хула на 25 май е била извършена от антиправителствени въоръжени групировки. Целта на групировките била да насърчат чужда военна намеса срещу сирийското правителство и да предизвикат гражданска война, твърдят сирийските власти.

Шефът на разследващата комисия - бригаден генерал Касим Джамал Сулейман заяви, че жертвите са семейства, "които отказали да се противопоставят на правителството и имали разногласия с въоръжените групировки". Много от жертвите според Сулейман били роднини на член на сирийския парламент.

Панета Военни действия на САЩ срещу Сирия без резолюция на ООН са невъзможни
netinfo

По този повод пенсионираният американският генерал Мерил Макпийк смята, че евентуална военновъздушна операция на НАТО в Сирия почти не крие рискове, пише германският в. "Билд".

"Ние вероятно бихме могли да извършим хиляди бойни полети, без да загубим и един самолет", каза Макпийк в интервю за изданието. Според него от техническа гледна точка евентуална операция не представлява трудност.

"Това е само въпрос на политическа воля", заяви генералът, който организира военновъздушната операция в Босна след клането в Сребреница през 1995 г.

Макпийк е на мнение, че най-напред трябва да се извади от строя сирийската военновъздушна отбрана. Според него това може да стане за "няколко дни или вероятно дори по-бързо" с помощта на безпилотни самолети и бомбардировачи Стелт. В резултат на това сирийските войски няма да могат да се придвижват безпрепятствено, а авиацията на НАТО ще може да обстрелва бойните хеликоптери и сухопътните сили на режима, които се приближават към градове, смята Макпийк.

Междувременно британският външен министър Уилям Хейг заяви, че трябва да бъдат разгледани всички възможности за решаване на задълбочаващия се конфликт в Сирия, въпреки че още не е на дневен ред военен вариант, съобщи ДПА. Попитан в интервю за радио Би Би Си какво би се случило, ако мирният план на Кофи Анан се провали, Хейг каза: "Би трябвало да разгледаме всички възможности, но бихме направили това с нашите съюзници, като, разбира се, си даваме сметка какво може да бъде постигнато в Съвета за сигурност на ООН и кое е практично и ефективно."

"Така че не изключваме нищо, но както винаги съм изтъквал, за военна намеса в Сирия биха били нужни много по-мащабни действия, отколкото беше в случая с Либия, и би била необходима широка международна подкрепа. Така че в момента не сме достигнали този етап", заяви той.

Британското външно министерство потвърди, че Хейг ще разговаря с представители на сирийската опозиция в кулоарите на мирна конференция за Сомалия в Истанбул, отбеляза ДПА. Европейски дипломати настояха Съветът за правата на човека на ООН да предложи разследване за военни престъпления по случая с клането в сирийския град Хула, предаде Асошиейтед прес. Този ход може да срещне значителна съпротива от Русия, но и други държави, сред които САЩ, се отнасят с резерви към него.

Панета Военни действия на САЩ срещу Сирия без резолюция на ООН са невъзможни
netinfo

Дипломати от Европейския съюз казаха, че искат Съветът за правата на човека да приеме по-силна резолюция, отколкото е предлаганият от Катар, Турция и САЩ проект. Съветът за правата на човека има днес извънредно заседание в Женева за обсъждане на клането в Хула, където по данни на ООН миналата седмица са били избити най-малко 108 души.

Сегашният вариант на подготвяната резолюция осъжда убийствата и заявява, че "трябва да се потърси сметка от отговорните за сериозни нарушения на правата на човека", но не посочва как. Тя призовава за изпращане на експертна група, която да разследва клането, но режимът в Дамаск се противопоставя на допускането на такава група в Сирия. Европейски дипломати искат резолюцията да призове Съвета за сигурност на ООН да разгледа въпроса за отнасяне на случая с клането в Хула пред Международния наказателен съд.

Върховния комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай призова международната общност да подкрепи мирния план за Сирия и да разследва убийствата на над 100 цивилни в Хула миналата седмица, предаде АП. В нейна реч, прочетена на заседание на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, тя подчерта, че ако това не бъде направено, Сирия рискува да затъне в гражданска война. Пилай отбеляза също, че сирийските сили и свързаните с тях милиции шаббиха, обвинявани за клането в Хула, може да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството.

В разпространено изявление не Комисията на ООН срещу изтезанията се казва, че сирийските сили за сигурност и съюзените се тях милиции изтезават и осакатяват граждани, вкл. деца, по "пряката заповед" на властите в Дамаск. В изявлението се заклеймява "ширещото се прилагане на изтезания и жестоко третиране на задържаните, както и на заподозрени в участие в демонстрации, журналисти, блогъри, дезертьори, ранени, травмирани, жени и деца", предаде Ройтерс.

По данни на базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирани от АФП, от март 2011 г., когато започнаха антиправителствените демонстрации, досега в Сирия са загинали 13 410 души, от които 3205 войници на режима, 770 дезертьори и 9435 цивилни, вкл. въстаници. На 25 май в населеното място Хула край Хомс бяха убити 108 души, сред които 49 деца и 34 жени. По данни на канцеларията на Нави Пилай голяма част от жертвите са били екзекутирани, а около 20 от тях са били убити от артилерийски огън.

Междувременно насилието в страната продължава да взима жертви. Силите на сирийския режим откриха огън, за да разгонят демонстрации, организирани в цялата страна в памет на жертвите на клането в Хула от 25 май, съобщи Франс прес. На страницата си във Фейсбук противници на режима призоваха сирийците да излязат на протест след петъчната молитва, за да почетат паметта на децата, убити в Хула, наречени "факли на победата" на бунта.

Независимо от масираното присъствие на правителствени сили демонстрации се състояха в провинциите Дамаск, Дераа, Хомс и Хама, Алепо, Дейр аз Зур, Хасака и Латакия, посочи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Силите на режима откриха стрелба, за да разпръснат демонстрациите в района на Дамаск, Дераа и град Алепо, уточни организацията. При касапницата в Хула бяха избити 108 души, сред които 49 деца. Насилието в страната днес взе още 13 жертви.