Божи гроб
Божи гроб / БГНЕС
След предсрочното завършване на първите за 200 години реставрационни работи, на специална церемония с участието на високопоставени духовни лица беше отворен параклисът, под който, според преданието, е гробът на Исус Христос.
В хода на реставрацията е премахнат поставеният през 1947 укрепващ метален скелет, каменната фасада е изчистена от саждите, наслоили се от дима на свещите, направен е и прозорец, през който поклонниците ще могат да погледнат към Божи гроб.

Божи гроб
БГНЕС

Божи гроб е основната светиня на християнския свят. Смята се, че той е на мястото, където, според светото писание, е бил разпнат, погребан , а после е възкръснал Исус.

Божи гроб
БГНЕС

Мястото е открито три века след разпятието на Исус от пратеници на римския император Константин, провъзгласил християнството за държавна религия. През 335 година е построен първият храм на Божи гроб, Днес това е огромен архитектурен комплекс, който включва Голгота и мястото, където Исус е разпънат на кръста, реставрираният параклис над Божи гроб, подземен храм, храма на Св. Елена и няколко по-малки параклиса.

Божи гроб
БГНЕС

Пещерата, където е Божи гроб, е открита под основите на езически храм, издигнат по заповед на император Адриан, който искал да създаде нова колония на мястото на Йерусалим, разрушен от римляните през 70 година от новата ера
БГНЕС