/ ThinkStock/Getty Images
Британската полиция съобщи, че детективи вече са разговаряли с мъжа, отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", в опит да установят как той и партньорката му, която почина в неделя, са били изложени на заразата, предаде Ройтерс.

45-годишният Чарли Кроули и 44-годишната Доун Стърджис се разболяха, след като бяха изложени на отровата в Югозападна Англия, близо до мястото, където през март руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени със същото вещество.

Отровеният с „Новичок“ британец е дошъл в съзнание

Стърджис, която има три деца, почина в неделя, а смъртта й бе квалифицирана като убийство.

Състоянието на Кроули обаче се подобрява и той вече не е в критично състояние, съобщиха от болницата, където го лекуват.
"Състоянието на Чарли Роули се подобри значително тази нощ. Той вече не е в критично състояние", каза Лорна Уилкинсън, главна медицинска сестра в окръжната болница в Солсбъри. "Състоянието му сега е сериозно, но стабилно...", уточни Уилкинсън.

"Чарли са нуждае от още време, за да се възстанови, но подобрението, на което сме свидетели, ни дава повод за оптимизъм", посочи представителката на болницата.

Британската полиция с опасения, че може да има още жертви на „Новичок“

"Членове на разследващия екип говориха за кратко с Чарли и очакват отново да говорят с него през идните дни докато продължават да работят по установяването на това как той и Доун са били отровени с нервно-паралитичния агент", съобщи в изявление лондонската полиция.

Великобритания и съюзниците й обвиниха Русия за нападението срещу семейство Скрипал и това даде повод за най-голямото експулсиране на руски дипломати от времето на Студената война.

Москва отхвърля обвиненията и отвърна на удара като изгони западни дипломати.

Почина британката, отровена с „Новичок“

Бащата и дъщерята Скрипал бяха изписани от болница след няколко седмици лечение. Те се разболяха, след като отровата беше оставена пред входната врата на жилището на Сергей Скрипал в Солсбъри.

Стърджис и Роули бяха открити в къща в Еймсбъри, на 11 км. оттам.
Юлия Скрипал: Покушението обърна живота ми с главата надолу (ВИДЕО)

Нийл Басу
, най-високопоставеният офицер от британското звено за борба с тероризма, каза, че може никога да не бъде открита категорична връзка между смъртта на Стърджис и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Полицията не може да гарантира, че в Обединеното кралство няма още следи от "Новичок", разработен от съветските военни през Студената война, призна той.

По-рано Басу каза, че предвид голямата доза "Новичок", на която са били изложени Стърджис и Кроули, най-вероятно двамата са били в допир с предмет, съдържащ нервнопаралитичния агент или замърсен с него.
БТА