Отложиха представянето на кабинета в Чехия
Отложиха представянето на кабинета в Чехия / netinfo

Чешкият премиер Мирек Тополанек призна, че преговорите за съставяне на новото правителство се забавят и отложи предвиденото обявяване на списъка на новите министри, предаде Франс прес.

Лидерът на либералната десница, който от шест месеца се бори за съставяне на правителство трябваше да представи списъка на министрите днес следобед на държавния глава. В крайна сметка обаче той анулира посещението си с мотива, че при сегашните обстоятелства смята за подходящо и отговорно да не обърква общественото мнение.

Водените от Тополанек преговори със социалдемократите бяха прекъснати в сряда, тъй като партията му счете за неприемливи исканията на левицата. Започнаха нови дискусии със зелените и християндемократите въпреки предишния им провал това лято.

Чехия остава без стабилно правителство от парламентарните избори през юни, които доведоха до парламент без ясно очертано мнозинство.

По-рано християндемократите и зелените обявиха, че ръководствата им ще обсъдят новото предложение на Тополанек в близките дни.

Мирек Тополанек направи първи опит за съставяне на кабинет през октомври, но предложеното от него правителство на малцинство не успя да получи вот на доверие в парламента. В началото на ноември президентът Вацлав Клаус му даде втора възможност и оттогава Тополанек се опитва да намери приемлив компромис.

Чешката конституция позволява три опита за съставяне на правителство. След това се организират предсрочни избори.