Открити са черните кутии на разбилия се ирански самолет
Открити са черните кутии на разбилия се ирански самолет / снимка: БГНЕС

Открити са две от трите черни кутии на иранския самолет "Ту-154", който се разби в Северозападен Иран и загинаха всичките 168 души на борда, съобщи агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

Ирански експерти са започнали да проучват как да разчетат записите от кутиите, които са силно повредени, за да разберат причините за катастрофата, заявил представител на кризисния щаб към иранското министерство на транспорта. Ако иранците не успеят да сторят това, ще се наложи да потърсят помощта на специалисти от страната производител на самолета, Русия.

На семействата на загиналите ще бъдат изплатени застраховки по 32-42 хиляди евро, заяви в Ереван началникът на главното управление на гражданската авиация Артьом Мовсисян, цитиран от РИА Новости.

По последни данни на борда на самолета се намирали 130 иранци, 36 арменци и двама грузинци. В Иран са създадени 11 специализирани комисии за разследване причините за катастрофата. Арменски специалисти засега не участват в разследването.

Разбилият се самолет е преминал технически преглед преди месец в Русия и е получил разрешение за полети до 2010 г. включително, заяви днес пред РИА-Новости говорителката на главното управление на гражданската авиация на Армения Нелли Черчинян, пише БТА.   

САЩ поднесоха съболезнованията си на близките на всички 168 жертви на катастрофата на самолет на иранска компания в северен Иран. Самолетът изпълняваше полет Техеран - Ереван. На борда му имаше 153 пътници и 15 души екипаж.

"Представяме съболезнованията си на семействата на хората, които загубиха живота си. Работим с посолството на САЩ в Ереван и швейцарското представителство в Иран, за да определим дали на борда е имало американски граждани", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Иън Кели.

В Армения днес е обявен ден на траур заради самолетната катастрофа. Отменени са всички развлекателни прояви и са направени съответните промени в програмите на радиата и телевизиите, предаде ИТАР-ТАСС.

Денят за съболезнования за арменското общество в Пловдив е утре.