Руските власти освободиха от затвор в Южен Сибир опозиционния активист Илдар Дадин, който е първият и единствен засега човек, осъден по новия закон, който криминализира някои форми на ненасилствени публични протести, съобщи неговият адвокат, цитиран от Ройтерс.

Освобождаването на Дадин от затвора в Алтайския край бе очаквано, след като Върховният съд анулира в сряда присъдата му заради допуснати процесуални нарушения. Първоначално той бе осъден пред декември 2015 г. на 3 години затвор за организиране на поредица от мирни еднолични протести срещу политиката на Кремъл. При обжалването присъдата му бе намалена на 2,5 години.

Според предишните правила публичните протести без официално разрешение се наказваха само с глоба. Но те бяха криминализирани след масовите протести, последвали избирането на президента Владимир Путин през 2012 г. Според новите правила, ако се организират повече от два протеста в рамките на 180 дни, те се наказват със затвор.

Дадин твърди, че е бил подложен на мъчения от затворническия персонал при престоя си в наказателната колония в Северозападна Русия. Затворническите власти отхвърлиха неговите обвинения, след което той бе прехвърлен в Алтайския затвор. Опонентите на Кремъл, позовавайки се на казуса на Дадин, твърдят, че по този начин правото им на несъгласие с политиката на властите последователно се отнема.

Излизайки от затвора днес Дадин заяви, че ще продължи борбата си за човешки права в Русия и "за да се спазват тези права така, както е в цивилизования свят".

Миналата седмица съпругата на Дадин - Анастасия Зотова, предположи, че двамата вероятно ще трябва да напуснат страната поради опасения от нови съдебни репресии. На първо време пред тях стои проблема как да се доберат до дома си от далечен Алтай. Според Зотова, цитирана от ТАСС, те вероятно ще вземат влак, защото самолетните билети са много скъпи.
БТА