Основна част от българите в Ливан са евакуирани
Основна част от българите в Ливан са евакуирани / netinfo

Тази вечер се прибира втората голяма група българи, които пожелаха да бъдат евакуирани от Ливан. Двата автобуса със 107 наши сънародници вече се намират в сирийския град Алепо. Групата, към която на сирийска територия са се присъединили още десетина българи, ще отпътува за Варна с полет на Хемус еър в 19.00 часа.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин обясни, че по този начин основната част от българските граждани, намиращи се в Ливан, вече е евакуирана.

Приоритетно с първата група осигурихме изтеглянето на българските граждани и техните деца. В новата група има голяма част от хора, който не са български граждани, това са членове на семействата, обясни той.

Там проблемът е технически, няма никаква съдебна процедура, те не са в затвора повече, каза той по повод информацията, че само един от българите, които бяха оправдани от съда в Дубай по дело за източване на чужди кредитни карти, се е завърнал в България, а другите четирима не са били допуснати от властите да се качат на самолета. Просто до граничните служители не е дошла информацията за тези четирима души, нашето консулство работи активно и се надявам със следващия полет да могат да се приберат, добави Калфин.

Той изрази надежда, че четиримата ни сънародници ще се завърнат в България в началото на следващата седмица.