Оправдаха Ребека Брукс по делото за подслушване
Оправдаха Ребека Брукс по делото за подслушване / Guliver/Getty Images

Бившият главен редактор на британския в. „Нюз ъв дъ уърлд” Ребека Брукс беше оневинена по делото за подслушване на телефони, а Анди Коулсън, който също беше главен редактор в закрития таблоид, беше признат за виновен, предадоха световните агенции.

Брукс, която ръководеше британския клон на медийната империя на магната Рупърт Мърдок „Нюз интернешънъл”, беше оправдана от лондонски съд по обвиненията в участие в заговор за подслушване на телефони и незаконни плащания. По делото бяха оправдани също така съпругът й Чарлз, бившата й секретарка Черил Картър и шефът на сигурността в „Нюз интернешънъл” Марк Хана, които бяха обвинени в опит за възпрепятстване на разследването. Бившият управляващ редактор на „Нюз ъв дъ уърлд” Стюарт Кътнър беше оправдан по обвиненията в подслушване.

Коулсън, който беше съветник по медийните въпроси на британския министър-председател Дейвид Камерън, беше признат за виновен в участие в заговор за подслушване на телефони и може да получи присъда лишаване от свобода.

Подслушванията са били извършвани в периода 2000-2006 г. и са засягали стотици хора, включително знаменитости като британския принц Хари, съпругата на брат му принц Уилям - Кейт Мидълтън, и актьора Джуд Лоу.

Процесът започна през октомври. Тогава прокурорът Андрю Идис още на първото заседание разкри, че Брукс и Коулсън са имали интимна връзка в продължение на шест години. Пресата във Великобритания веднага предположи, че двамата са били наясно с практиките за незаконно подслушване, възприети от таблоида, предаде АФП. Брукс и Коулсън обаче отрекоха по време на делото да са знаели за методите на незаконно подслушване и взаимно си прехвърляха отговорността.

По време на делото бе разкрито, че са били подслушвани 600 души. Кейт Мидълтън например е била подслушвана 155 пъти. От подслушванията стана ясно, че британската кралица Елизабет Втора не можела да понася полицаите, които непрекъснато ядели от купите с фъстъци в Бъкингамския дворец. Благодарение на подслушване се разкри, че актрисата Сиена Милър изневерява на актьора Джуд Лоу с колегата му Даниъл Крейг. В един момент е бил подслушван и телефонът на самата Ребека Брукс.

Ребека Брукс и Анди Коулсън бяха обвинени и за корумпиране на държавни служители с цел получаване на пикантни информации. Така например Брукс беше обвинена, че е платила близо 100 000 лири на чиновник от министерството на отбраната и че е одобрила вестникът да плати 5000 евро, за да получи снимка на принц Уилям по бански. Самата Брукс призна, че е възнаграждавала чиновници за получаване на информации поне в половин дузина случаи.

И двамата основни обвиняеми по делото Брукс и Коулсън бяха известни с това, че са приятели на Дейвид Камерън. Той дори ги беше канил на парти по повод 44-ия си рожден ден през 2010 г. Брукс, която сега е на 46 години, направи шеметна кариера в йерархията на „Нюз ъв дъ уърлд” и в „Нюз корпорейшън”, припомня АФП. Тя е започнала да работи в изданието като секретарка, но е направила впечатление на с дързостта си, когато се е дегизира като чистачка, за да влезе в тоалетната на конкурентен вестник и да му открадне сензационна новина. В друг случай поставила микрофони в хотелска стая, за да дочуе какво говори Джеймс Хюит, бивш любовник на лейди Даяна.

Начело на таблоида „Нюз ъв дъ уърлд” Брукс застава през 2000 г., когато е на 31 години. Три години по-късно е назначена за главен редактор на „Сън”. През 2009 г. оглавява „Нюз корпорейшън”, която контролираше по онова време всички британски издания на групата „Мърдок”. Анди Коулсън през 2003 г. става главен редактор на „Нюз ъв дъ уърлд”, на 34-годишна възраст, наследявайки на поста Брукс. Докато е начело на изданието, вестникът се откроява с пикантните си екслузивни новини за знаменитости.

През 2007 г. наяве започнаха да излизат информации за методите, с които си служи „Нюз ъв дъ уърлд”, за да събира сензационни новини. С тези разкрития изданието започва бавно да запада, докато се стига до закриването му през лятото 2011 г.

През 2010 г. Коулсън постъпва на работа в екипа на Дейвид Камерън, по онова време лидер на опозицията. Следва го на Даунинг стрийт през 2010 г., като за кратко заема поста директор за отдела за връзки с обществеността. Подава оставка заради скандала с подслушванията. Днес Камерън се извини, че е назначил Коулсън и каза, че това е бил погрешен избор.

Източник: БТА