Оправдаха Радован Караджич по едно от обвиненията в геноцид
Оправдаха Радован Караджич по едно от обвиненията в геноцид / снимка: БГНЕС, архив

Бившият военен лидер на босненските сърби Радован Караджич беше оправдан след представянето на доказателствата на обвинението за геноцид в общини в Босна и Херцеговина. Това съобщи Трибуналът в Хага.

Остават обвиненията срещу Караджич за геноцида в Сребреница и по още девет точки за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна между 1992 и 1995 г.

Защитата поиска на заседанието от 11 юни оправдаването на Радован Караджич по 11-те точки от обвинителния акт за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, по които той отговаря.

Регламентът на Трибунала в Хага предвижда, че защитата може да поиска оправдаването на обвиняемия след представянето на доказателствата на обвинението и преди началото на представянето на тези на защитата.

Обвинението приключи представянето на доказателствата на 25 май. Защитата трябва да започне да представя своите доказателства на 16 октомври.

Процесът срещу Караджич, който беше арестуван през юни 2008 година в Белград, след като се укрива 13 години, започна през октомври 2009 година.

Кървавият конфликт отне живота на най-малко 100 000 души, милиони бяха прогонени от своите домове, припомня БГНЕС. Най-трагичният епизод на войната бе продължителната обсада на столицата Сараево и превземането на Сребреница, където армията на генерал Ратко Младич изкла 8000 босненски мюсюлмани.