Идлиб
Идлиб / БГНЕС, архив
Възобновяването на офанзивата срещу Идлиб предизвика тотална паника сред населението на провинцията, заяви представител на ООН, цитиран от АФП.

В провинция Идлиб, която е последният бастион на джихадистите в Сирия, живеят около 3 млн. души. Провинцията все още не е под контрола на режима на сирийския президент Башар ал Асад.

При правителствената офанзива, с която Асад благодарение на помощта на Русия и Иран си върна повече от 60% от сирийската територия, в Идлиб избягаха сирийците, които не искат да се озоват под управлението на Дамаск.

ООН ще разследва въздушните атаки срещу граждански обекти в Сирия

"Тези хора не знаят къде да отидат. Отново цари тотална паника. Това е като да си играеш с огъня и се опасяваме, че ситуацията ще излезе извън контрол", каза Панос Мумцис, служител на ООН, който отговаря за хуманитарните въпроси в Сирия.

По данни на ООН повече от 400 000 души са били разселени в провинция Идлиб през последните три месеца. Джихадистката организация "Хаят тахрир аш Шам" контролира от януари по-голямата част от Идлиб, отбелязва  АФП.

Дамаск обяви миналия четвъртък спиране на огъня в Идлиб, след като от три месеца почти всеки ден бомбардира провинцията заедно с Русия, което доведе до смъртта на повече от 790 цивилни (по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права).

Над 100 бойци и 8 цивилни са загинали при сражения в Сирия

"Хаят тахрир аш Шам" обаче отказа да изтегли хората си от бъдещата демилитаризирана зона - условие, което Дамаск постави, за да продължи прекратяването на огъня. Впоследствие сирийското правителство обяви в понеделник, че възобновява ударите си срещу джихадистите.

Британският външен министър Доминик Рааб разкритикува възобновяването на офанзивата на сирийското правителство в Идлиб, предаде Ройтерс. В публикация в Туитър Рааб изрази и възмущението си от атаките срещу цивилни в Сирия и призова за тяхното преустановяване.
 
БТА