ООН съобщи, че е поискала от Обединените арабски емирства доказателства, че още е жива дъщерята на емира на Дубай принцеса Латифа, която твърди, че е държана в плен и се бои за живота си във видеозаписи, които бяха излъчени тази седмица от британски медии, предаде Франс прес.

Говорителката на Върховния комисариат на ООН за човешките права Лиз Тросел заяви на пресконференция, че въпросът с принцеса Латифа е бил повдигнат вчера пред постоянната мисия на ОАЕ в Женева.

ООН иска обяснения от емира на Дубай за заключената принцеса (ВИДЕО)

"Споделихме безпокойството си от ситуацията предвид появилите се тази седмица тревожни видеозаписи. Поискахме повече информация и уточнения за сегашното положение" на принцеса Латифа, каза тя.

"Поискахме доказателство, че е жива", увери говорителката.

Освен това, поради сериозното безпокойство за съдбата на принцеса Латифа, "поискахме правителството да приеме като свой приоритет отговора си", добави тя.

35-годишната дъщеря на емира на Дубай и премиер на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум се опита да избяга от тази страна в Залива през 2018 г., преди да бъде заловена и върната.

Нейни близки предадоха видеозаписи, в които тя заявява, че е държана в "превърната в затвор вила" със зазидани прозорци и под охраната на полицаи. Те казват, че вече са изгубили връзка с нея.
БТА