ЕК
ЕК / thinkstock
Около 80 000 граждани на ЕС се намират в чужбина и вероятно ще имат нужда от съдействие, за да се върнат у дома. Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той уточни, че бройката се отнася за онези, които се намират извън ЕС. Говорителят отбеляза, че ЕС продължава да осигурява средства за изпълнението на извънредни полети за връщането на европейските граждани. ЕК призовава хората, които имат нужда от съдействие, да се обръщат към консулствата на своите държави в страните, където се намират.

31 български тира потеглиха от италианско-словенската граница

Еврокомисарите са обсъдили днес този въпрос, както и общата обстановка с епидемията от болестта COVID-19. За пръв път в историята днес комисарите заседаваха с видеоконференция, уточни говорителят.

Външните граници на ЕС не са затворени изцяло, а само за несъществените пътувания, поясни той. Говорителят добави, че досега 10 държави в ЕС са съобщили, че възобновяват граничните проверки - Австрия, Унгария, Чехия, Дания, Полша, Литва, Германия, Естония, Португалия и Испания. Той отбеляза настояването на ЕК държавите от ЕС да търсят съвместни решения на проблемите по границите и с овладяването на епидемията. Засега ЕК не възнамерява да предприема наказателни процедури заради нарушения на правилата за управлението на границите, допълни говорителят.

Документ на ЕС сочи, че Русия сее дезинформация за COVID-19, Москва отрече

Той потвърди, че в много проверени случаи на дезинформация за коронавируса източникът е бил руски, свързан с Русия или подкрепящ Кремъл. Не само Русия е източник на подобна дезинформация, уточни говорителят.

С появата на новото заболяване ЕК е отчела нарастване на количеството дезинформация. Най-често източниците са извън ЕС, а Москва отрича връзка с разпространението на неверни и подвеждащи сведения, добави говорителят.
БТА