Афганистан
Афганистан / БГНЕС
Около 200 хиляди души годишно напускат Афганистан, заради заплаха за сигурността им. Това заяви пред „Дарик” Абдул Башир Пашвак – дипломат от кабинета на външния министър на Ислямската република. Според него мигрантската вълна създава лош имидж на страната му и е пречка следвоенен Афганистан да се развие икономически, политически и на международно ниво. В Афганистан хората се страхуват терористите да не се върнат и затова приветстват решението на НАТО да изпрати там още около три хиляди войници, коментира дипломатът.

Според него тероризмът е идеологическо движение, което не е свързано с определена религия, държава или хора. Движение, което с общи международни усилия трябва да бъде спряно, категоричен е Абдул Пашвак. Той е в България за участие в курса за млади дипломати, организиран от Дипломатическия институт .

Талибаните почти заличиха военна база в Афганистан, десетки са убити (СНИМКИ)
 
Борбата с тероризма е труден въпрос и хората, които взимат решения в политиката все още не могат да намерят отговора как това явление да бъде спряно, заяви Абдул Башир Пашвак.

"От моя гледна точка, тероризмът не е свързан с определена религия, държава и с определени хора. В наши дни тероризмът е идеологическо движение. Те нямат граници, нямат самоличност или гражданство. Какво стои зад това? Коя държава поддържа, финансира тероризма, ИДИЛ? Все още не е ясно. Това, в което трябва да сме сигурни е, че като хора трябва да намерим решение. В тази сфера има международни организации като ООН, НАТО и мощни държави, които са жертви, тъй като в момента никъде няма сигурност – нито в Европа, нито в Азия, нито в Америка. Постоянно научаваме за експлозии и жертви на тероризъм. Трябва да спрем това движение. Афганистан е само жертва на терористите. Афганистанците са мирни и почтени хора като българите. Страни като Афганистан, като България трябва да поискат от ООН и НАТО да работят по-тясно, да работят заедно, за да победят ИДИЛ, Ал Каида и корените и гнездата им във всяка част на света. Има нужда от добро сътрудничество и увеличаване на общия интерес в областта на сигурността", обясни още той.
 
Афганистанци се обидиха от листовки на САЩ, изобразиха Тръмп като куче (СНИМКИ)

Според Абдул Пашвак темата за мигрантската криза също е противоречива, особено след 2006 година. След създаването на ИДИЛ в Ирак. По думите му проблемът прелива в други държави, включително Афганистан и Пакистан.

"В момента миграцията е заплаха. През последните три години хората в Афганистан започнаха да се преместват заради заплахи за сигурността си. Заплахата е извън нашите граници. Особено от в южната част на Афганистан, която е до Пакистан. Не е ясно точно колко хора бягат от Афганистан. Но може би около 200 хиляди души бягат от страната годишно, само за да спасят живота си. Това създава много лош имидж за Афганистан. Ние сме страна след война и бихме искали да се развием икономически и политически, както и на международно ниво. Ако такива неща се случват, те създават лош образ на държавата. Затова отново искам да призова международните организации да намерят решение, тъй като миграцията е човешко право от гледна точка на международните отношения и от човешка гледна точка. Обществото също трябва да създаде добри условия, така че гражданите да не бягат от страната си. Когато през 2014 година САЩ определиха краен срок да се изтеглят, хората в Афганистан се изплашиха, че терористите ще се върнат" обясни Пашвак.

Дипломатът от Външно министерство на Афганистан допълни, че в страната му приветстват решението на НАТО да изпрати  още около три хиляди войници в Афганистан. Задачата им ще е да осигуряват обучение и техническа помощ на афганистанските войски.