Пожарникарите в Гърция продължават борбата с огнената стихия, възникнаха още нови огнища. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът по въпросите на защитата на гражданите Никос Хардалиас, отговарящ за координирането на действията при кризисни ситуации, цитиран от агенциите. По думите му най-опасните пожари са регистрирани в централната област Атика, на остров Евбея и в областта Илия. "Днес се сблъскахме с нов фронт в района на Древна Олимпия, както и в областите Месения, Мани, Толофон, Фокида, Фтиотида, Гревена и на остров Крит", уточни заместник-министърът и увери, че властите са мобилизирали всички ресурси за борба с пожарите.

Заместник-министърът изрази дълбоки съболезнования във връзка с гибелта на доброволец при гасене на пожар в градчето Ипократио Полития в Атика. По-рано една от столичните болници съобщи за смъртта на 38-годишен пожарникар, който е получил тежка травма на главата. По думите на свидетели върху него е паднал електрически стълб.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви все пак, че ситуацията с пожарите днес е малко по-добра от вчера, съобщи ТАСС. Ние трябва да продължим интензивните усилия по гасене на всички огнища и изключване на риска от повторно разпалване, каза Мицотакис след посещение на Координационния оперативен център на Пожарната служба на Гърция, където го информираха за ситуацията с горските пожари в страната.

Той изрази признателност на служителите от пожарната служба, доброволците, на гръцката полиция и бреговата охрана за огромните усилия, които са положили през тази нощ, за да поставят под контрол огнените фронтове в централната област Атика, на остров Евбея и на полуостров Мани.

Мицотакис каза, че приоритетът тези дни е бил преди всичко да бъде защитен човешкият живот, след това доколкото е възможно защита на собствеността, а също защита на критично важна инфраструктура, както и на системата за електроснабдяване.

Междувременно от Външното ни министерство изпратиха информация относно актуалните огнища на пожари в Гърция към 13:00 ч. 
 

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване. По информация на посолството ни в Атина, горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуиран вчера. Евакуирани са и жителите на Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала и Левиди. Днес сутринта съобщение да се евакуират към Дрося са получили жителите на Агия Скепи, Агия Параскеви, Капитения, Врисаки и Лофос Куремену. През нощта силен фронт е преминал магистралата Атина-Ламия при изхода за Маркопулу, като пламъците се насочват към Оропос. Гори гъст боров масив до Малакаса. Активен и мощен е и фронтът до Агиос Стефанос.

Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика. Простира се от Лимни на западния бряг на острова до Агия Ана от източната му страна, като продължава в югоизточна посока към Киринтос и Мантуди. Активен фронт на пожара има и към Каливия, Трупи и Прокопи. Северният фронт е от Каламуди и Палеохори към Ровиес, който е бил напълно опожарен. На запад огнеборците се опитват да ограничат пожара обградил Симия. През нощта битка с огнената стихия е водена при Метохи, Каливия, Спатари, Трупи, Прокопи, Ровиес, Марули, Кокиномилиа, Крионеритис и Цапурниа. 1300 души са евакуирани по вода от Лимни през нощта.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. Активи са огнищата при Ламбети, Древна Олимпия, Лалас и Немута, както и Влахоули. Продължава битката с огнената стихия и в източната част на п-в Мани.



Магистралата Атина-Ламия остава затворена за трафик в двете посоки. В направление Ламия движението от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно.

Трафикът бива отбиван от Калифтаки. В направление Атина движението между пътен възел Тива и пътен възел Калифтаки е преустановено. Трафикът за Атина бива отбиван през изходната точка за Тива.

Във връзка с необходимостта от осигуряване на пътен коридор за евакуация на жителите на засегнатите селища, входни точки Варибоби и Богиати (Агиос Стефанос) ще останат отворени за трафик само в посока Атина.

Всички пътни такси от Тива към Атина, както и по обиколните пътища, използвани като алтернатива на магистралата Атина-Ламия, са премахнати.
 
Поради затруднена видимост остава затворена (между 198-ми и 210-ти км) отсечката Коринт-Триполи-Каламата. Движението се осъществява по стария път Триполи-Каламата, както следва:

- в посока Каламата: движението по отсечката Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 192-ри км (пътен възел Алфио);

- в посока Атина: движението по отсечката Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 210-ти км (пътен възел Кипарисия).

По стария път Триполи-Каламата се е образувало голямо задръстване и в тази връзка движението на моторни превозни средства с тонаж над 1,5 тона е забранено.

Информация за пътната обстановка и промените в трафика ТУК
 
Операторът на гръцката електроразпределителна мрежа обяви днес, че всички проблеми, свързани с електроподаването са отстранени. На този етап не се предвижда въвеждането на временен режим на тока. Същевременно предупреждават, че при рязко влошаване на пожарната обстановка и възникнала необходимост, ще преминат към временно прекъсване на тока.

Вследствие на пожарите, качеството на въздуха в цяла Атика допълнително се влоши през изминалото денонощие, като нивото на финни прахови частици се повиши най-вече в северните и източни райони. Препоръките към гражданите са да не отварят прозорците и при излизане навън да носят маски с висока степен на защита (N95, ΚΝ95 или FFP2). Особено внимание следва да се обърне на предпазването на децата, както и на другите рискови групи.

Засега няма близка перспектива за погасяване на пожарите и не се препоръчва пътуване към Южна Гърция. Появилите се на определени места ветрове от 70 км/час доведоха до появата на нови огнища.
 
Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.​

Подробна информация за ситуацията с пожарите в Гърция се публикува и на сайта на посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун на адреси:

www.mfa.bg/embassies/greece

www.mfa.bg/embassies/greecegk


БТА, Външно министерство