Обсъждат ядрените амбиции на Северна Корея и Иран на срещата на Г-8
Обсъждат ядрените амбиции на Северна Корея и Иран на срещата на Г-8 / снимка: БГНЕС

Ядрените амбиции на Северна Корея и Иран, както и климатичните промени ще са основните теми на започващата в Киото двудневна среща на външните министри от най-развитите индустриални страни в света, обединени в Г-8, предаде Асошиейтед прес.

Форумът, който ще започне по-късно днес с двустранни срещи и официална вечеря, има за цел да подготви почвата за годишната среща на върха на Г-8 следващия месец на японския остров Хокайдо. Други въпроси, които японските домакини планират да включат в дневния ред, са граничната сигурност в Афганистан и обстановката в Зимбабве, където вторият тур на изборите ще се състои въпреки насилието. Япония настоява положението в Афганистан да бъде обсъдено, тъй като е обещала помощи в размер на 2 милиарда долара и има идеи за допълнително сътрудничество като предоставяне на полицейски автомобили.

Близо 6200 полицаи са разположени, за да гарантират сигурността на срещата на Г-8 в Киото. Във връзка с повишените мерки за сигурност е затворена за посетители една от най-големите забележителности в града - парка Киото Гион. Там се намира Конгресният дом, където ще се състои срещата на дипломатите. Автомобилният трафик в града е ограничен.

Членовете на Г-8 са САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Русия.